Bernardiću su dani odbrojani: SDP-ovci pripremaju puč, na čelo stranke stiže prva predsjednica?

Igor Soban/PIXSELL

Odlazak Zolana Milanovića i dolazak mlađahnog Davora Bernardića pokazao se tako posve promašenim

“Vratite nam Zokija”, s knedlom u grlu posljednjih dana ponavljaju SDP-ovci po saborskim hodnicima, zgroženi retorikom i nesnalaženjem svojega novoga predsjednika Davora Bernardića. Mladić je ovo koji se u politici očigledno ne snalazi, priznaju članovi najveće oporbene stranke koji nemaju argumente kojima bi objasnili njegovu polemiku u Saboru usred krize Vlade. To je situacija koja mu je poklonjena na dlanu, a on umjesto da se obrušio na HDZ i Most drži govor o blagom pogledu njegova oca, kupusu i škripi BMW-a čime je oporbena stranka iz ove bitke izašla kao predmet sprdnje, a cijelu situaciju mogli su okrenuti u svoju korist.

Nije međutim kriza vlasti prvi pokazatelj da se Bero u ozbiljnim političkim vodama ne snalazi najbolje. Da su izabrali pogrešnog čovjeka SDP-ovci ponavljaju mjesecima, a događaj oko krize vlasti kap je koja je prelila čašu pa se sve otvorenije razmatra opcija da se Bernardića nakon izbora zamjeni. Postoji tako velika šansa da će s pozicije koje se pod sumnjivim okolnostima domogao biti svrgnut kroz nekoliko mjeseci jer vojska nezadovoljnika sve je glasnija. Unutarstranački ratovi su na vrhuncu, osnovao se sindikat, a od lokalnih izbora nitko ne očekuje previše. Štoviše, razočarani su time što SDP u Zagrebu ovisi o HNS-u čime su kao stranka pokazali veliku slabost. Mladom šefu otvoreno se u SDP-u daje do znajja da postane pravi predsjednik, a ne prvi među jednakima jer to je retorika koja u hrvatskim političkim okvirima ne nailazi na odobravanje.

Odlazak Zolana Milanovića i dolazak mlađahnog Davora Bernardića pokazao se tako posve promašenim. Nesuglasice koje dominiraju SDP-om od javnosti se više ne mogu sakriti, a Bernardić kao da sam pod sobom kopa jamu gotovo svakodnevno servira izjave koje gotovo da graniče sa zdravim razumom. Neslaganje s načinom na koji Bero upravlja strankom bez zadrške je nedavno iznio jedan od izbornih gubitnika Ranko Ostojić, nazvavši ga čovjekom bez sadržaja. Njegove tvrdnje nadopunio je i Predrag Matić (koji se nadao kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika), kazujući kako se kolege iz stranke prema njemu ponašaju kao ”kerovi”- gore no što su to činili stražari u logoru. Problem SDP-ovci vide u Bernardićevom manjku karizme, nazivaju ga nesporobnim i vjeruju kako su lokalni izbori izgubljena bitka nakon koje je vrijeme za njegov pad. Da je stanje mladog Bere nezavidno svjedoči podatak kako mu leđa okreću čak i oni čijim je zaslugama doveden na rukovodeću poziciju. Novom šefu koji bi uskoro mogao postati stari dio SDP-ovaca već je pronašao zamjenu, a riječ je o Sabini Glasovac koja je dobila priliku svoju političku moć pokazati u Zadru. Ali kako god da prošla ona je tip političara kakvog SDP-ovci priželjkuju. Glasna je i temperamentna, ne suzdržava se i ne libi reći što misli.

Javnosti je Glasovac zapela za oko kao jedna od najžustrijih zagovornica kurikularne reforme, a za nju se trsila do te mjere da se počelo govoriti kako je upravo ona ta koja stoji iza Borisa Jokića, a kojega je navodno spojila s tadašnjim premijerom Milanovićem. Ostala je ova dama zapamćena i po napadu na suprugu bivšega premijera Sanju Orešković radi sudjelovnja u Hodu za život, a te prigode nije se libila nasrnuti niti na Željku Markić, šeficu udruge U ime obitelji.

Glasovac je, opisuju je njezini kolege u SDP-u, žena bez afera koja je karijeru izbrusila u Ministarstvu znanosti kao Jovanovićeva pomoćnica, a po odlasku s dužnosti vratila se na svoje staro radno mjesto bez korištenja beneficija. Inače, Glasovac koja konkurira za gradonačelnicu Zadra rođena je u Našicama, a diplomu profesorice njemačkog i engleskog jezika stekla je baš u tom gradu iz kojega korijene vuče njezina baka. Po završetku studija zaposlila se u gimnaziji Frane Matušića, gdje je radila sedam godina.



Tijekom studija pridružila se SDP-ovom Forumu mladih, a prvi značajan stranački zadatak dobila je još u eri Ivice Račana koji joj je 2003. godine ponudio da vodi kampanju za parlamentarne izbore. Nedugo potom postala je najmlađa vijećnica u skupštini Zadarske županije, nakon čega je prihvatila Jovanovićev poziv u Ministarstvo obrazovanja u kojem je bila savjetnica za osnovno i srednje školstvo. Kada Jovanovića zamjenjuje Vedran Mornar ona ostaje na poziciji pomoćnice ministra, ali već u svibnju te 2015. Vraća se u Zadar kako bi pripremala ogranak za parlamentarne izbore. Kada je pak SDP posrnuo na lokalnim izborima Glasovac je nastavila inzistirati na provedbi kurikularne reforme sipajući lavine uvreda na račun ministra Predraga Šustara. Kao što danas žustro napada HDZ-ovce, tamo je nekoć srčano branila Zorana Milanovića i to od udaraca koje mu je nosila izbačena Aleksandra Kolarić. Tvrdila je u to doba ova potencijalna zadarska gradonačelnica kako je Milanović najbolji izbor za premijera jer ima državničke kvalitete, odlučnost i radnu energiju.

Bernardiću su po svemu sudeći dani odbrojeni, a priliku bi vrlo skoro dobiti mogla neka nova lica no pitanje je imaju li uistinu u Partiji dovoljno kvalitetan kadar koji bi stao uz bok HDZ-ovo lideru Plenkoviću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI