BEROŠ BI PONOVNO MOGAO POSTATI SUPERVILI: Najavio je ukidanje mjere, ako se jedna stvar dogodi

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je održao sastanak s ravnateljima nekoliko bolnica i s članovima ekspertne skupine Ministarstva zdravstva.

Dogovoreno je da KB Dubrava neće biti jedina koja će primati covid pacijente, niti će više biti isključivo covid bolnica.

Odgovarajući na pitanja novinara, Beroš je otkrio kako je jedna od opcija ukidanje svih mjera.

Ministar je komentirao i raspravu o tome treba li pri donošenju mjera uzimati u obzir broj zaraženih ili broj hospitaliziranih.

“To je isključivo epidemiološko pitanje, na sastanku ekspertne skupine o tome nismo razgovarali. Opet ću ponoviti svoj stav, iako nisam epidemiolog, ali sam godinu i pol dana u tome i razvio sam neko svoje promišljanje. Broj novozaraženih vam je apsolutno adekvatan ukoliko svi imaju jednaku kliničku sliku. Onda vi znate da taj broj novozaraženih odražava broj hospitaliziranih, broj onih koji će završiti na respiratoru”, rekao je Beroš i dodao:



“Međutim, ovaj početak četvrtog vala nije pokazao kao prošlo ljeto. Kliničke slike su bile lakše. Prema tome broj novozaraženih nije relevantan. Relevantan je onaj broj koji će vama opteretiti zdravstveni sustav, a to je broj hospitaliziranih i broj najtežih bolesnika na respiratoru. To je za mene kao ministra zdravstva relevantniji podatak. Iako, gledajući šire epidemiološki, dobro je znati i broj novozaraženih i postotak pozitivnih među detektiranima i obrađenima.”

Na pitanje je li izvjesno ukidanje svih mjera, Beroš kaže da je i to jedna od opcija.

“Pa, i to je jedna od mogućnosti. Da li će do toga doći, ovisit će isključivo o ponašanju virusa. Jer, bude li se virus širio, bude li se povećavao broj hospitaliziranih sugrađana… bar ja, kao ministar zdravstva, teško bih se tada mogao odreći mjera. Zadnjih godinu dana svjedočimo da imamo dva najbolja elementa za borbu protiv ove bolesti; to je cijepljenje i to je poštivanje mjera, općih protuepidemijskih, ali i ovih koje donosi Stožer kojima se reguliraju ponašanja. Koja su to ponašanja? To su ponašanja koja su rizična i koja mogu generirati širenje virusa”, zaključio je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI