BEROŠ IZGUBIO STRPLJENJE: ‘Virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni se nalaze na sunčanoj strani ulici. Tamo još ima mjesta’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao svoju redovnu konferenciju za medije.

“U ovom tjednu imamo oko 27 posto više oboljelih u odnosu na prethodni tjedan. Sve zone Hrvatske su prema ECDC karti crvene. Hrvatska je na 20 mjestu prema broju smrti u EU” rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Najveća novost je ta da se uvode covid potvrde u zdravstvu što bi mogao biti uvod u uvođenje covid potvrdu u širu upotrebu.


Nakon njega govorio je ministar zdravstva Vili Beroš. Pozvao je građane da se cijepe te poručio kako su ne cijepljeni odgovorni za eventualnu lošu situaciju.

“Mogu se svi ljutiti na mene, ali ja ću reći što je istina. Virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni se nalaze na sunčanoj strani ulici. Tamo još ima mjesta. Pridružite nam se na sunčanoj strani ulice. Izlaz je cijepljenje. Cijepite se kako bismo imali ljepšu jesen. Budimo svjesni mogućnosti da se svi razbolimo. Onaj koji misli da ga virus neće dohvatiti u krivu je. Zaštitimo naše živote. Dovoljan je jedan odlazak na neko cijepno mjesto. Time ćemo uplatiti najbolju policu životnog osiguranja. Nepravedno je da je ključ uspjeha u necijepljenima. O njima ovisi hoće li svi naši napori pasti u vodu”, rekao je Beroš i dodao kako mnogi govore “da je naše strpljenje pri kraju” te da se sve dovodi u pitanje zbog ne cijepljenih.“Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro”, kazao je Beroš.

Jedina prava mjera je cijepljenje

“Kada govorimo o široj uporabi covid potvrda, namjerava se nastaviti istom logikom što bi obuhvatilo djelatnike u zdravstvenoj skrbi i tako dalje. Sva iskustva svijeta i znanosti govore nam da nema pravog supstituta cijepljenju. To je jedina mjera koja štiti od težih stanja i smrtnosti. Daje najbolje rezultate i vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugog puta kada je riječ o povratku na normalno. Tako će vjerojatno i ostati. Mi imamo organizaciju koja je spremna, vlada je nabavila i više cjepiva nego što je potrebno.

Isključila bi se potreba za velikim testiranjem, a populacija bi bila zaštićena od težih stanja. O tome treba voditi računa jer tek kad budemo procijepili, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu, svi zaključci su isti, jedino velikim obuhvatom cijepljenja možemo izaći iz ove krize”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

O trećoj dozi 

“Što se tiče treće doze, ide se prema tome da je primjenjivanje 3. doze sigurno. Oni koji su već htjeli krenuti u booster dozu, odlučili su čekati odobrenje EMA-e. Tada ćemo donijeti zaključak o tome. Tu ima još puno pitanja. S čime će se cijepiti, to se i mi pitamo jer za sada je samo Pfizer u priči. Ipak, treba pričekati evaluaciju EMA-e”, rekao je Capak.

Covid potvrde u zdravstvu

“Mi nastavljamo s kampanjom kakvu smo imali do sada. Radimo i na tome da cijepljenje postane dostupnije. Ostale varijante o kojima je govorio ministar Beroš je šira upotreba covid potvrda. Mi smo danas predstavili da se kreće sa zdravstvenim sustavom. U nekim zemljama se intenzivno raspravlja o širem uvođenju covid potvrda”, rekao je Capak.

“U prvom trenutku će testiranje biti besplatno, a onda će se ovisno o broju cijepljenih i necijepljenih, početi naplaćivati”, kazao je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI