BEROŠ IZRAČUNAO DA SE NOVCEM POTROŠENIM NA KORONU MOGLA IZGRADITI BOLNICA: ‘Delta soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo. Šteta’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vlada je danas održala svoju sjednicu. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

“Imamo cjepivo, nadamo se da će element osobne odgovornosti i pažnja nastavnika osigurati da se škola što dulje odvija po modelu A. Što se turističke sezone tiče, možemo biti jako zadovoljni. Hrvatska je danas nakon cijelog ljetnog perioda u crvenom, to je očekivani porast zaraženih, no u financijskom smislu smo najinteresantniji dio turističke sezone omogućili da se odviju bez alarma koji bi turiste odvraćali od dolazaka. Hvala ministrici i Stožeru. Kada je riječ o covidu, suočeni smo sa zaraznijim i agresivnijim delta sojem, događa se veći broj zaraženih no i dalje inzistiramo da je najbolji način zaštite cijepljenje, došli smo na 52 posto odrasle populacije koji su primili prvu dozu, svi koji su iz nekog razloga odgađali, neka se cijepe što prije. Cjepiva ima za svakoga, može se cijepiti bez čekanja i komplikacija, no treba se sjetiti mjera zaštite. Mjere ograničenja bile su primjerene, sada je važno da brojeve hospitaliziranih, teško oboljelih i preminulih držimo što nižim. 93 posto svih preminulih su imali više od 60 godina, neka se stariji cijepe. Što se potpora tiče, očuvali smo radna mjesta, sada nastavljamo s ciljanim mjerama, s obzirom na signale oporavka, rast BDP-a, dobru turističku sezonu”, rekao je Plenković.

Prešutni minusi

“Prvi korak je da HNB razmotri opcije kako da ponudi rješenje prema bankama da se napravi korak nazad s prešutnog na dozvoljene minuse i kada vidimo efekte toga spremni smo na zakonske izmjene”.

Popis stanovništva



“Nakon 10 godina tri su točke bitne. Snimit ćemo stanje na dan 31. kolovoza, po prvi put uvodimo mogućnost elektroničkog popisivanja, od 13.-26. rujna i nakon toga, od 27.9. do 17. listopada kreće uobičajen način popisivanja. Imat ćemo novu sliku Hrvatske 2021.”

Obnova nakon potresa

Ministar Tomo Medved kazao da je u pogledu nekonstrukcijske obnove uključeno 1528 obiteljskih kuća, obnovljeno je 428 obiteljskih kuća, prošli tjedan 28. Angažirano je 30 tvrtki. Do 15. rujna ugovorit će se obnova 1500 kuća, 1,listopad imat ćemo više od 4000 obiteljskih kuća. Utrošeno je više od 18,5 milijuna kuna.

Beroš o koronavirusu

“Od početka srpnja do danas u KBC Split udio necijepljenih pacijenata je 93 posto. Prosječna dob hospitaliziranih je šest godina niža nego u trećem valu. Bolesnicima je ranije potrebna respiratorna potpora. Financijsko opterećenje zdravstvenog sustava i dalje raste, 3 i pol milijarde kuna iznosili su troškovi usko vezani za zdravstveni sustav. U godinu i pol dana za dvije stavke izdvojena je financijska protuvrijednost nove bolnice na Sušaku. Delta soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo ignoriranjem mjera i cijepljenja. Šteta. Jer pravila su nedvojbena i jasna. Cjepivo štiti od težih oblika bolesti i smrti. Značajan udio necijepljenih pokazuje se razlogom hospitalizacija. Matematika je jasna, svaki krevet za covid bolesnike je krevet manje za sve ostale. Još možemo okrenuti ovaj trend”, rekao je Beroš.

Davor Božinović je dodao da će Stožer idući tjedan ići s produženjem postojećih mjera.

Prijedlog odluke donošenja programa mjera za obnovu

“U primjeni programa mjera zgrada o potresom uočena je potreba dorade i daljnje nadogradnje. Predlažu se izmjene: u program mjera ugrađeni su rezultati studije u kojoj je provedena preliminarna identifikacija terena, pojava vrtača i slično, za novčanu pomoć za privremenu zaštitu i hitne intervencije uklonjen je uvjet legalnosti građevine, vlasnik obiteljske kuće može sam organizirati izradu elaborata i radove. korigirane su tablice s procijenjenim vrijednostima nabave materijala”, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Predložio je da se odbije interpelacija čiji je podnositelj Klub zastupnika SDP-a u kojoj se navodi da se obnova nakon potresa ne ostvaruje odgovarajućom dinamikom. Plenković je prijedlog prihvatio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI