BEROŠ KOMENTIRAO SLUČAJ ČAVAJDA: ‘Struka je rekla da ovo dijete ima šanse za život, ako porod prođe dobro moguće je neurokirurško liječenje’

Screenshot/N1

Nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu o slučaju Mirele Čavajde.

Komentirao je slučaj trudnice koja unatoč teškoj malformaciji ploda, nije mogla dobiti zdravstvenu pomoć u Hrvatskoj.

Ministarstvo zdravstva u četvrtak se oglasilo priopćenjem u kojem je istaknuto da su zatražili očitovanje bolnica u kojima je Mirela Čavajda potražila medicinsku pomoć.

“U ovom trenutku teško je reći utješne riječi za zdravstveno stanje i sve što čeka gospođu. Krenut ću od komunikacije – ona mora biti primjerena, empatična i stručna. Ne znam kako je bilo u ovom slučaju”, rekao je Beroš na početku.

Dodao je kako ne može reći je li bilo krivog postupanja s obzirom na to da se radi o četiri bolnice.



“Uputio sam dopis još ranije da se liječnici adekvatno odnose prema bolesnicima. Zatražio sam očitovanje od svih zdravstvenih ustanova”, naglasio je.

Govorio je o zakonu te potvrdio kako kada je riječ o mjerama za ostvarivanje prava za odlučivanju o rađanju djece, u Zakonu se jasno navodi da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kad postoje specifični medicinski uvjeti – životna ugroženost majke ili čeda.

“Kad takva patologija u trudnoći postoji, u Hrvatskoj se može i mora provesti takav zahvat postoji mogućnost prekida trudnoće i nakon 10. tjedna ako je riječ o patologiji koja je nespojiva sa životom”, rekao je Beroš.

“Provodi se inducirani porod u slučaju iznad 22 tjedna trudnoće. Teško mi je sada govoriti ovaj slučaj. No, objektivnosti radi, moram reći da u ovom trenutku osim što znamo da postoji tvorba u glavi malog djeteta ne znamo o čemu se radi. Je li to zločudno, benigno ili je riječ o nekakvom krvarenju. Razgovarao sam s tridesetak ginekologa”, istaknuo je ministar.

“Razgovarajući s kolegama ginekolozima očekivao sam da će stići uputiti drugostupanjskoj komisiji od strane odvjetnice ili gospođe, ali dosad on nije došao. Naložio sam, s obzirom na to da su prvostupanjske komisije dobile dokumentaciju, da se odrede najrelevantnije stvari te postoje li terapijske opcije”, istaknuo je ministar.

Tek nakon što se sazna kakva je bolest posrijedi može se poduzeti daljnje liječenje.

“Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa. Ukoliko toga nema, moguće je još neko vrijeme pričekati. Stav liječnika je da bi trebalo pokušati liječiti dijete i svi liječnici na svijetu koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju pokušati liječiti dijete i oni smatraju da dijete može preživjeti”, rekao je.

Beroš je govorio o tome da kada ne dođe do razvoja mozga u plodu, potreban je prekid trudnoće jer je to nespojivo sa životom.

“Osnovni prijepor na svim prvostupanjskim komisijama je to da nisu bili sigurni je li spojivo sa životom ili nije. Stručno mišljenje je da je spojivo. Ako porod prođe dobro moguće je neurokirurško liječenje”, istaknuo je.

Struka je rekla da “ovo dijete ima šanse za život”, kategorički je naglasio Beroš.

“Većina ginekologa je rekla da bi dijete preživjelo. Stručnjaci su rekli da dijete ima šanse, na osnovu slika. Gospođi je pružena stručna psihološka pomoć u KB Sveti Duh, nije bila potpuno zanemarena. Ako je bilo grešaka u komunikaciji, netko će snositi sankcije. Jučer smo zatražili očitovanja zdravstvenih ustanova. Ne znam je li netko u Svetom Duhu nije obavijestio pacijenticu, to je za inspekciju”, napomenuo je odgovarajući na pitanja.

Osvrnuo se i na to što su pacijenticu doktori slali u Sloveniju.

“Nije mi jasno da liječnici spominju Sloveniju. Jučer sam rekao da doživljavam kao svoj poraz ako žena mora otići u drugu državu ostvariti svoje pravo koje ima u Hrvatskoj. Zakon je jasan. Jučer je billo dilema treba li se mijenjati zakon, treba ga nivelirati. Struka mora procijeniti stanja”, rekao je Beroš.

Dodao je da je u Hrvatskoj do sada učinjen niz prekinutih trudnoća kada je bilo riječi o malformaciji ploda ili je majka bila životno ugrožena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI