BEROŠ NAJAVIO PRODULJENJE RADNOG VREMENA: ‘Moja je preporuka veselje, ali s distancom i pazeći da se virus ne širi’

Screenshot/N1

Nakon sjednice Užeg kabineta Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je “iznimno zadovljan što je Ustavni sud ocijenio uvođenje covid-potvrda u zdravstveni i sustav socijalne skrbi primjerenim i mjerom koja nije diskriminatorna”.

Istaknuo je kako nije nikakav problem obrazložiti odluke Stožera, a obrazloženje već postoji i utemeljeno je na epidemiološkoj struci.

“Sve mjere usmjerene su samo jednom cilju, a to zaštita zdravlja i života ljudi”, naglasio je.


Osvrnuo se na omikron varijantu te rekao kako ju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstava u ozbiljnu prijetnju. Imaju dva osnovna i četiri dodatna pitanja.

“Dva osnovna pitanja odnose se na transmisivnost, odnosno brzinu širenja i virulentnost, odnosno ozbiljnost bolesti, a četiri dodatna pitanja su pitanja koja su u vezi s učinkom ranijeg preboljenja, učinkom cijepljenja, učinkom upotrebe brzih antigenskih testova i učinkom u kontekstu kliničkog liječenja bolesnika koji imaju varijantu omikron”, istaknuo je ministar zdravstva.Naglasio je da možda imamo privilegiju zbog toga što možemo dva, tri tjedna sagledavati ono što se događa u zemljama zapadne Europe.

Govorio je i o tome da nam siječanj donosi velike izazove.

“Vrijeme je božićnih i novogodišnjih blagdana, vrijeme je skijanja, mnogi će otići u inozemstvo i važno im je prenijeti važnost pridržavanja epidemioloških mjera. Mjesečni trošak zdravstvenog sustava je 68 milijuna kuna tjedno, bez troškova respiratora i kisika. Dosad je utrošeno više od četiri milijarde kuna u borbu s pandemijom. To su sredstva koja smo mogli uložiti drugdje”, rekao je.

Što se tiče proslave Božića i nove godine, Beroš je naglasio kako je “situacija mirna te misli da možemo produžiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata s 24. na 25. prosinca te s 31. prosinca na 1. siječnja do 2 sata nakon ponoći”.

“Međutim, moja preporuka svima. Veseli blagdani su najbolji blagdani, možemo se veseliti i na neuobičajen način, održavajući distancu i pazeći da se virus ne širi”, zaključio je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI