Beroš nakon Znanstvenog savjeta: Na odluku o mjerama će utjecati novo otkriće o prisutnosti britanskog soja virusa u Hrvatskoj

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Završena je sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj se raspravljalo o mogućem popuštanju mjera do kojega bi trebalo doći 15. veljače.

Ranije su iz Vlade i Stožera najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i brojke novozaraženih koje su kontinuirano u padu, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera.

Danas je, međutim, objavljeno da su u Hrvatskoj otkriveni slučajevi nove, britanske varijante koronavoirusa.

“Važno je cijepiti se, stav znanstvenika je jedinstveni i svi su naglasili da su sva tri cjepiva u Hrvatskoj sigurna i sprečavaju u najvećoj mjeri teže oblike bolesti”, izjavio je ministar Beroš nakon sjednice Savjeta.

Govoreći o popuštanju mjera, Beroš je rekao kako ‘jednoznačnog odgovora nema’.



“Odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim popdacima i kako je premijer rekao, donosit ćemo odluke oprezno i zdravorazumski. Suglasni smo da sad ne treba dodatno pooštravati mjere, a o relaksaciji treba dobro promisliti”, izjavio je ministar zdravstva.

Trenutno važeće epidemiološke mjere, koje uključuju zabranu rada kafićima, restoranima i teretanama, na snazi su do 15. veljače.

Beroš je komentirao također i izjavu Ursule von der Leyen, koja je priznala pogreške u procesu nabavke cjepiva. Ministar je rekao kako su njihova nastojanja temeljena na inicijativi EK o nabavci cjepiva. “Činilo se da će oksfordsko cjepivo biti prvo, no oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, rezultati bi bili bolji. No, neočekivani problemi se mogu dogoditi. To je sad iza nas, trebalo bi biti bolje u budućnosti”, komentirao je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI