BEROŠ O NOVOJ STRATEGIJI TESTIRANJA: ‘Ja sam u ratu s virusom, a svi iz zdravstvenog sustava su moji suborci’

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade je rekao kako u posljednjih 24 sata broj zaraženih među testiranima iznosi 46,28 posto, a područje s najmanje cijepljenih bilježi najveći broj hospitalizacija.

“Još uvijek smo na granici toga da ne znamo hoće li omikron polučiti značajniju hospitalizaciju”, rekao je ministar u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade.

Rekao je da se nalazimo “u izazovnom trenutku jer u cijelom svijetu rate broj zaraženih”.

“Epidemiološka struka je odlučila promijeniti strategiju testiranja. Pred dva dana je bio sastanak u Ministarstvu zdravstva da dogovorimo koncept te nove strategije. Svjedočimo uvođenju brzih antigenskih testova koji se odvijaju u 1561 javno zdravstvenoj ustanovi. Do sada nismo imali dojavu je li došlo do miješanja pacijenata ili zaraze zato jer naši liječnici znaju posao. Moj zadatak kao ministra je organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke”, istaknuo je Beroš.

Dodao je kako treba izvršiti prioritete obveza.



“Molim liječnike primarne zdravstvene zaštite da se organiziraju i pruže zaštitu svojim pacijentima. Točno znamo koliko je prvih, a koliko kontrolnih pregleda te odlazaka u kućne posjete. Znamo koliko tko radi. Molim da svi zajedno damo još jedan doprinos. Potpuno je jasno da naši bolesni sugrađani neće ići u institucije izvan zdravstvenog sustava. Liječnici mogu odgovoriti na ove izazove. Svi ravnatelji domova zdravlja dobili su naputak”, naglasio je ministar.

Rekao je i kako će se dodatni posao liječnicima i dodatno platiti.

“Znam da su izazovna vremena i da su svi preopterećeni, ali sve molim da u kontekstu pogoršanja epidemiološke situacije svi zajedno odgovorimo izazovima. Potpuno je jasno da nije dobro miješati pacijente. No, može se najaviti da će se zadnjih pola sata ili sat radnog vremena raditi testiranja. Ne mora svaki liječnik testirati samo svoje pacijente. Sve će se to platiti. Neki mi kažu da sam u ratu s nekima iz zdravstvenog sustava, ali to nije istina. Ja sam u ratu s virusima, a oni su moji suborci. No, ja sam general, a ako general donese neku odluku, vojska ga mora slušati”, naglasio je Beroš.

Govorio je i količinama cjepiva te rekao kako je dosad utrošeno 4,9 milijuna cjepiva, a dodatnom dozom cijepljeno 642.406 osoba. No, zbog usporavanja dnevnog cijepljenja od lipnja do danas umrlo je 5000 građana, od kojih bi najveći broj bio živ da su se zaštitili cjepivom.

Naveo je kako je patronažna djelatnost u proteklom tjednu kontaktirala 1611 starijih osoba, od kojih je njih 643 ili 40 posto pristalo na cijepljenje.

Od uvođenja obveznih covid-potvrda u državne i javne službe brzim antigenskim testiranjem utvrđeno je 23.697 pozitivnih osoba od 1,2 milijuna obrađenih testova, a u protekla 24 sata zabilježen je dosad najveći udio pozitivnih testova.

“U Hrvatskoj se preklapaju četvrti i peti val, delta i omikron, za koji se očekuje da će preuzeti dominaciju. Procjenjuje se da će idućih dana biti najopterećenije bolnice gdje je procijepljenost najmanja”, rekao je Beroš.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI