MINISTAR O NOVOZARAŽENIMA OD COVIDA-19: ‘U Hrvatskoj je 3053 novooboljelih, potrebna je dodatna doza opreza’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata novozaražene 3053 osobe, što je 56 posto više u odnosu na prošlu srijedu, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je kako je udio zaraženih u broju testiranih 28,24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru.

Dodao je kako je u bolničkom sustavu zamjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaja. Zbog toga su, kako je naveo, Klinici za infektivne bolesti Dr.  Fran Mihaljenić privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

“Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje”, istaknuo je ministar zdravstva.

Napomenuo je kako u proteklih tjedan dana 70,8 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno

Poručio je da porast broja novozaraženih u četvrtom valu pandemije donosi blaži porast hospitaliziranih u odnosu na dva prethodna vala. Tako je u 2. i 3. valu epidemije porast broja hospitaliziranih pratio je porast broja oboljelih, u ovom 4. valu porast hospitaliziranih u odnosu na novooboljele blaži.



“Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica cijepljenja građana”, rekao je Beroš.

Govoreći o novozaraženima, naglasio je kako je najveći broj među mladima, u dobi od 9 do 19 godina, te među populacijom u dobi od 40 i 49 godina, a da medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina.

Do 20. listopada u Hrvatskoj je cijepljeno 55,38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo je 1489 osoba.

Među zdravstvenim radnicima, obuhvat cijepljenja je 73 posto, a najviše je cijepljenih liječnika. Cijepljeno ih je gotovo 80 posto, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih liječnika doseže gotovo 90 posto.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI