BEROŠ O TREĆOJ DOZI CJEPIVA: ‘Svi znanstvenici su suglasni da je cjepivo jedini način izlaska iz covid krize, ali uz poštivanje epidemioloških mjera’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sjednica Znanstvenog savjeta održana je u utorak, a razgovaralo se, među ostalim, o aplikaciji treće doze cjepiva.

Svi su suglasni u tome da se treća doza primjenjuje kod onih koji su imunokompromitirani, zatim kod djelatnika u zdravstvenom sustavu i socijali.

Svi znanstvenici su suglasni u tome da je treća doza prihvatljiva, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Dodao je da “su svi jednakog mišljenja da je potrebno smanjiti različitosti u davanju preporuka u medijima”. Svi znanstvenici su suglasni da je cjepivo jedini način izlaska iz covid krize, ali uz poštivanje epidemioloških mjera.

Beroš je istaknuo kako su prije nekoliko mjeseci “sve oči bile uprte u Veliku Britaniju i Izrael”. Broj zaraženih u Velikoj Britaniji je oko 50 tisuća, što nije neočekivano, jer kako je rekao Beroš, virus je potpuno nepredvidljiv.



Još je jednom ponovio da se trebamo pridržavati epidemioloških mjera, izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima, nositi maske i dr.

Osvrnuo se i na izjave Gordana Lauca koji je rekao da je zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim znanstvenicima koji ističu da je cijepljenje najbolji izlazak iz koronakrize.

“Upravo su necijepljeni rezervoar gdje se virus i dalje širi i gdje može doći do mutacija. Među cijepljenjima je moguć prijenos virusa, ali svi su mišljenja da je ta mogućnost daleko manja. Učinkovitost cijepljenja na novu varijantu je više nego dobra. Virusno cjepivo dokazuje sve svoje prednosti”, naglasio je Beroš.

Dodao je da su se svi znanstvenici složili o tome da je potrebno zaštititi od koronavirusa naše najstarije sugrađane. Beroš je zamolio sve starije od 65 godina da, ako im ovih dana pokuca patrožna sestra na vrata, da se raspitaju o dobrobiti cjepiva.

Novinari su ministra zdravstva upitali hoće li se on docijepiti trećom dozom, na što je on spremno odgovorio da hoće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI