BEROŠ O UKIDANJU MJERA I NASTAVKU PANDEMIJE: ‘Iako građani opet mogu živjeti ‘punim plućima’ potreban je oprez’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U našoj zemlji i dalje je primjetan trend pada broja novozaraženih od Covida-19 i hospitaliziranih pa je odlučeno kako će se ukinuti većina epidemioloških mjera. No, unatoč tome, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da iako sada građani ponovno mogu živjeti “punim plućima” ipak je potreban oprez jer virus nije nestao.

“Uz više od 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva, te uz značajan broj stanovnika sa stečenim imunitetom, kolektivna razina imuniteta je zadovoljavajuća. Stoga su sazrele okolnosti za vraćanje uobičajenom životu”, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, istaknuo je pad broja novozaraženih na tjednoj razini za 1,38 posto, te 27 posto manje hospitaliziranih u odnosu na jučer.

Zasad dominira podvarijanta omikrona BA.2, koja je prisutna u 59 posto slučajeva zaraze, ona i dalje uzrokuje blaže kliničke slike i najčešće ne zahtijeva hospitalizaciju.

U Hrvatskoj do sada nisu potvrđene varijante XE, XF ili XD varijanta. XE je kombinacija dvije omikron podvarijante, a XF i XD mješavine su delte i omikrona, tzv. deltakrona, rekao je Beroš.Dodao je kako su sve tri varijante pod monitoringom Svjetske zdravstvene organizacije i ne predstavljaju neku opasnost.

Što se tiče druge docjepne doze, preporuka je da se primjenjuje kod osoba starijih od 80 godina, dok se kod rizičnih skupina u dobi od 60 do 80 godina može razmatrati u pojedinačnim slučajevima.

U Hrvatskoj je postignut značajan stupanj imuniteta cijepljenog i docijepljenog stanovništva, što omogućava rad bolničkih ustanova bez značajnijih opterećenja. Ipak, starija populacija i imunkompromitirane osobe i dalje su osobito ranjiva skupina za covid.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI