BEROŠ POZIVA PROSVJEDNIKE DA ODBACE MOBITELE I AUTOMOBILE: ‘Negiraju sve što je znanost otkrila u 21. stoljeću’

Screenshot HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je aktualne izazove svog resora poput velikog broja zaraženih i uvođenja obveznih covid potvrda.

“Ukoliko brojevi i počnu padati, sljedeća dva do tri tjedna imat ćemo i dalje veliki pritisak na zdravstveni sustav”, rekao je Beroš.

Tvrdi kako će brojevi početi padati kada dosegnemo potreban nivo procijepljenosti, kada se svi budu pridržavali mjera te “kada svi shvate da su COVID potvrde ključan alat u održavanju epidemiološke situacije mirnom”.


Među 54 tisuće testiranih u posljednjih dan i pol, utvrđeno je više od 1200 pozitivnih, a Beroš tvrdi kako se radi o alarmantnom podatku.

“To su su građani koji nemaju nikakve tegobe. Oni su mogli prenositi bolest u radnom okruženju, svojoj obitelji i u drugim okolnostima. Upravo ova činjenica naglašava važnost COVID potvrda kao učinkovitog alata u sprječavanju širenja bolesti”, rekao je.Prosvjedi protiv uvođenja obveznih covid potvrda posljednjih se dana održavaju diljem Hrvatske, a Beroš poručuje kako ih “ne može shvatiti”.

“To je negiranje svega što je znanost iznjedrila u 21. stoljeću. Pitam te ljude hoće li odbaciti svoje mobilne telefone, automobile, televizore i vratiti se u kočije? Doista ne mogu to shvatiti”, rekao je Beroš u središnjem Dnevniku HRT-a.

“Mislim da šaljemo krivu poruku, okrenimo paradigmu – govorimo o onima koji su cijepljeni, koji svakodnevno nose maske, koji se svakodnevno testiraju. O njima moramo govoriti, oni doprinose zdravlju nacije. Na nama je da upozorimo i ove druge da to rade, dodao je.

Rekao je kako je to poruka i Gordanu Laucu.

“Neki su me optuživali da ga branim. Apsolutno je u redu imati drugačije mišljenje sa znanstvenog aspekta. Međutim, kad se sa znanstvenog prebacimo na politički teren, kad pozivamo na prosvjede, onda gubimo kredibilnost kao znanstvenik.

Mislim da je on prešao Rubikon, da je potegnuo teme koje nisu znanstvene i stručne, a osim toga možemo govoriti i o njegovim poučcima da na vrhuncu 4. vala ukidamo epidemiološke mjere, kada relativizira i trivijalizira cijepljenje i ostale metode. Mislim da u ovom trenutku daljnja komunikacija postaje otežana. Hoće li u budućnosti biti moguća? Vjerojatno hoće”, rekao je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI