Beroš: Zatvaranje granica zbog koronavirusa ne dolazi u obzir

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak u Rimu nakon sastanka s kolegama iz regije da ne dolazi u obzir zatvaranje granica zbog koronavirusa te da je dogovoreno standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih epidemijom.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza u Rimu je s kolegama iz Hrvatske, Francuske, Švicarske, Slovenije i Austrije dogovorio zajedničke mjere protiv širenja koronavirusa.

“U ovom trenutku ne dolazi u obzir zatvaranje granica. To ne bi polučilo adekvatne rezultate”, rekao je hrvatski ministar Vili Beroš novinarima po završetku sastanka.

Ministri su dogovorili standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih koronavirusom i redovito razmjenjivanje mjera koje se poduzimaju u svakoj zemlji.

Raspravljali su o potrebi otkazivanja velikih glazbenih i sportskih događaja.



“Odlučivat će se o svakom pojedinačnom slučaju na osnovu epidemiološke situacije i procjene svake pojedine zemlje”, rekao je ministar Beroš.

Hrvatska je kao zemlja predsjedateljica Vijećem EU-a predložila “organiziranje redovitih sastanaka sve do okončanja ove situacije”, istaknuo je Beroš.

Prijedlog su prihvatili i drugi ministri, a pozdravila ga je i povjerenica Europske komisije za zdravlje Stella Kyriakidou koja je sudjelovala na sastanku.

Prvi slučaj u Hrvatskoj

Mlađi hrvatski državljanin, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu, pozitivan je na koronavirus i trenutno je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Zaraženi je zaposlenik kompanije Ericsson Nikola Tesla pa će ostali zaposlenici do daljnjeg raditi od kuće.

U srijedu, 19. veljače, mladić je bio na godišnjem odmoru u Milanu, gdje je gledao nogometnu utakmicu Atalanta – Valencia, a u petak, 21. veljače se vratio na posao u Zagrebu.

Prema zadnjim podacima u Italiji je ukupno zaraženo 283 osoba, a Lombardija je glavno žarište na Apeninskom poluotoku s 212 zaraženih. Preminulo ih je sedmero, šestero u Lombardiji i jedna osoba u Venetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI