Besramna promocija ratnih zločinaca u režiji srpskog vrha: ‘Drugi su nam predugo pisali povijest, ne stidimo se svoje borbe’

Foto: Cropix/Blic.rs

U Beogradu se od 20. do 27. listopada 2019. održavao 64. međunarodni sajam knjiga. Fond za humanitarno pravo Srbije (FHP) ocijenio je kako se sajam pretvorio u mjesto promocije ratnih zločinaca nakon što je na štandu Izdavačkog centra srpskog ministarstva obrane predstavljena knjiga haaškog osuđenika Nebojše Pavkovića. Uz to je i održana tribina na kojoj je tema bila bombardiranje Srbije, a na kojoj su govorili haaški osuđenici Vladimir Lazarević i Vinko Pandurović.

Iz FHP-a istuču kako se financiranjem knjiga otvoreno rugaju žrtvama zločinaca, kao što i demonostriraju jasnu privrženost politici koja je dovela do brojnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, a da ne govorimo o negiranju činjenica utvrđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“FHP stoga poziva institucije Srbije da prestanu s promoviranjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca i opredijele se za politiku koja prihvaća sudski utvrđene činjenice i uvažava patnje žrtava i članova njihovih obitelji”, stoji u njihovom priopćenju.

Na prozivanja Fonda odmah je reagiralo srpsko ministarstvo obrane koje je navelo da je Srbija “dugo šutjela o NATO agresiji dozvoljavajući drugima da pišu njezinu povijest”, ali i da izdanja izdavačkog centra ministarstva naziva”Ratnik”, u kojima su sabrana sjećanja ratnih zapovjednika, doprinose istini o borbi tijekom NATO-va bombardiranja u proljeće 1999. godine.

U priopćenju ministarstva obrane ističu kako nema razloga da se Srbija “stidi borbe svojeg naroda”. Također staju u obranu Nebojše Pavkovića i Vladimir Lazarevića tvrdeći da oni imaju pravo iznijeti svoje viđenje povijesnih događaja u kojima su sudjelovali.



Pritom je njihovo ministarstvo pozvalo i javnost da, prije nego što donesu svoj sud, pročitaju Pavkovićevu knjige, navodeći da su u Srbiji “drugi predugo pisali povijest i odlučivali što je istina, a što ne” te da je ovo jedini način da se kaže istina o ratovima koje Srbija “nije tražila ni izazivala”.

Knjiga Nebojše Pavkovića, koji je osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji tijekom 1998. i 1999. godine, nosi naziv “Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998”.

Vladimir Lazarević, koji je govorio na tribini “Iskustva iz djelovanja tijekom NATO agresije – pamtimo knjigom”, osuđen je na 14 godina zatvora zbog deportacija i prisilnog premještanja albanskog stanovništva tijekom sukoba na Kosovu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI