Beus Richembergh: ‘Kad god netko kihne u HDZ-u, država trpi užasne probleme’

screenshot

„U nekoliko posljednjih afera se razotkrila golotinja, odnosno striptiz u kojem sudjeluju svi elementi represivnog aparata“

Gost Novog dana N1 televizije bio je saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh, koji se osvrnuo na aktualno stanje na hrvatskoj političkoj sceni i afere koje potresaju HDZ. Razgovor prenosimo u cijelosti:

Postoji li u Hrvatskoj obavještajno podzemlje?

Paraobavještajni milje je konstanta u Hrvatskoj i s njime smo se susretali još u doba Ivića Pašalića kad je on vedrio i oblačio u HDZ-u i potpuno je jasno da uvijek kad je riječ o unutarstranačkim obračunima…

HDZ je 90-te naslijedila jedan model po kojemu su sve institucije u društvu ovisile o Partiji i ona je to zloupotrijebila nastavivši takav model funkcioniranja. U ovim situacijama se vidi da niti jedna institucija u Hrvatskoj nije dovoljno stabilna ni autonomna da može funkcionirati izvan sfere onoga što se događa u vladajućoj partiji. Jedina institucija koja je građena da bude stabilna je HDZ. No s vremena na vrijeme, kada uskuha taj lonac onda se destabilizira sve. To je nakaradan sustav u kojem je jasno da je država građena na potpuno suludoj paradigmi koja je neodrživa i koja uvijek, kad god netko kihne u HDZ-u, zapravo trpi užasne probleme. Jer to znači da je njezin sustav stvoren samo zbog zlouporaba ili transfera političke moći, a ne zbog servisa građana.

Hoće li GLAS poduprijeti najavu SDP-a o osnivanju saborskog povjerenstva o slučaju SMS i informacijama o istragama koje su procurile u javnost?



Načelno nemamo ništa protiv, vidjet ćemo što predlažu kolege iz SDP-a. Sastanak će se održati prijepodne. To je povod da se raspravlja o ovoj važnoj temi. No, vladajuća koalicija je interesno tako dobro učvršćena da je pitanje može li to proći, odnosno što može napraviti istražno povjerenstvo u ovakvim okolnostima. Imali smo nekoliko slučajeva važnih tema gdje se preko istražnih povjerenstva pokušalo doći do informacijama i uvijek je vladajuća ekipa pronašla način da se to opstruira i zaustavi. Vrijednost sama po sebi je da će se o tome i dalje razgovarati. Ovo su vrlo ozbiljne stvari, čitav sustav se trese. Pokazuje se da se u HDZ-u nisu u stanju posvaditi oko ključnih i najvažnijih, reformskih tema, nego se uvijek sukobi svode na to tko će kontrolirati vlast, moć, novac, tajne službe i represivni aparat.

U nekoliko posljednjih afera se razotkrila golotinja, odnosno striptiz u kojem sudjeluju svi elementi represivnog aparata pa se i otkriva jedan komunikacijski funkcionalni kanal prema hrvatskom pravosuđu. To bi zabrinulo svakoga normalnog u svakoj normalnoj i demokratskoj zemlji. Bojim se da, kakvo god istražno povjerenstvo bilo, i što god radio jedan saborski odbor, sve je to nedovoljno. Hrvatskoj treba reset, jedan detaljan i temeljit reset svih institucija, potpuno nova razvojna paradigma i koncentriranje na bitne stvari. I ranije smo imali situaciju da obavještajni sustav funkcionira, ali da nije u funkciji najvažnijih tema. Sva pljačka u privatizaciji, pretvorba koja je uništila hrvatsko gospodarstvo, model vladanja u kojemu samo podobni i oni koji su blizu političkom oltaru mogu imati koristi, s druge strane, velike afere u gospodarstvu – sve je to prošlo ispod radara obavještajnih službi. One su uvijek bile koncentrirane i, nažalost, politički zloupotrebljene za političke sukobe i obračune, a ne na žderanje supstance društva što nas je dovelo do toga da smo najubogija zemlja EU. Već 27 godina ili stagniramo ili idemo unatrag. Svi bljeskovi nade 2000. i kod ulaska u EU su se pokazali kratkoga daha jer su uvijek bili zloupotrebljeni od političke elite. Prije svega, te hobotnice koja je izgrađena u Hrvatskoj da bi se još više kralo i još više kompromitiralo demokraciju.

Zbog afere u Uljaniku, Pametno je istupilo iz zajedničkog dogovora o Amsterdamskoj koaliciji. Novi jučer predstavljeni savez je GLAS-IDS i PGS.

Zdrava je ideja okupljanja građanskog centra, koji će se suprostaviti “orbanizaciji” Hrvatske i čitavom nisu retrogradnih procesa u društvu, a s druge strane pomami koja sad već vlada da se u prvi plan guraju sulude teme, a krucijalne stavljaju pod tepih. Ta ideja je živa, snažna i ona okuplja. Manje je važno tko je u prvom krugu bio u toj priči, a važnije je da je ona prihvatljiva, primamljiva i ima svoju budućnost. Već sada tri stranke oko nje vrlo konkretno rade, a u pregovorima je i četvrta i peta stranka.

Koje su potencijalne stranke s kojima bi savez mogli surađivati?

Razgovara se i s HSS-om i HSU-om i ti su razgovori zreli. Oni su već dosta odmakli.

Kako komentirate činjenicu da uz sve afere HDZ-u rejting raste?

To je odraz činjenice da je sve veća i veća apstinencija, sve više ljudi se razočaralo u hrvatsku politiku, a postojanost HDZ-ovog biračkog tijela je stalna. U takvim okolnostima tih 30-ak posto na koje HDZ može računati je nešto što nije ništa čudno. HDZ je gotovo uvijek, osim kad se polomio nakon smrti Franje Tuđmana u svojim unutarstranačkim borbama i postdinastičkim stranačkim pričama, uvijek je mogao računati na jednu trećinu biračkog tijela. Pitanje je što je s ostalih 70 posto. Možemo li učiniti iskorak i uvjeriti ih da trebaju izaći na izbore i treba mijenjati stvari ili ćemo ih prepustiti njihovoj apatiji i rezignaciji čime bi pomogli HDZ-u da osigura još jedan mandat.

Vidite li mogućnost da se održe prijevremeni parlamentarni izbori?

Parlamentarna većina kako je sklepana je impregnirana čvrstom podjelom plijena, u kojoj su malo partneri dobili mrvice, ali puno više od onoga što mogu dobiti da idu sami na izbore. Pitanje je političke budućnosti mnogih partnera u slučaju da im HDZ kaže da na izbore idu bez vas. Nema tamo puno morala i etike i partnera koji će staviti nogu u vrata oko nekih tema i kazati da u tome ne žele sudjelovati. Mnogi politički akteri prilično su jeftini, a trgovci su umješni. Oni bez problema održavaju ovakvu političku većinu. Za odluku o raspuštanju Sabora i održavanju prijevremenih izbora mora postojati visoki konsenzus unutar HDZ-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI