Bi li bilo poštenije da SDP i HDZ priznaju da zapravo podržavaju Bandića?

Zarko Basic/PIXSELL

SDP će, kako stvari stoje, podržati gradonačelničku kandidaturu Anku Mrak-Taritaš iz stranke koja ima više afera nego birača. Za stranku veličine i značaja SDP-a takav potez je više nego jadan. S druge strane, HDZ kandidira Dragu Prgometa, čovjeka koji je u zadnjih nekoliko godina promijenio više stranaka nego cigo konja

Anka Mrak-Taritaš je pred nekoliko dana izjavila kako je ona zajednički kandidat SDP-a i HNS-a. Malo je čudno da jedna od dvije nacionalne stranke nema svog kandidata za gradonačelnika grada čiji je proračun milijardu eura – oko sedam i pol milijardi kuna – i u kojem je smješteno manje- više sve što vrijedi u Hrvatskoj. Grada koji generira pola hrvatskog BDP-a. Doduše stvar još nije definitivna, ali Bernardić je tek na tu najavu rekao kako će se stvar “raspetljati ovaj tjedan”. Vjerojatno u korist kandidature Mrak-Taritaš. Jer, sad je već malo kasno za izlaziti s novim imenima, a SDP nije pripremio niti jednog kandidata. U stvari i nemaju neko ime u Zagrebu koje bi se moglo natjecati: Bernardić kao šef stranke ne dolazi u obzir, Milanovićevi ljudi su prošlost. Novih imena nema na vidiku.

Je li to puka nesposobnost Bernardića – što ne treba isključiti – ili jednostavno SDP-u odgovara da Bandić ostane tamo gdje je još od Franje Tuđmana? Isto se pitanje može postaviti za HDZ: Grad Zagreb inače nije nikad bio sklon glasati za HDZ. Jasno je da HDZ ne može s imenom poput Prgometa ići na Bandića. Ne bi mogao ni s Hasanbegovićem, koji je vrlo popularan u jednom dijelu populacije, ali Zagreb jednostavno diše malo više ulijevo, naročito brojni umirovljenici koji glasaju za SDP što bi se reklo po “defaultu” na nacionalnim izborima, a na lokalnim za bivšeg SDP-ovca Bandića. Jer ipak imaju neke sitne privilegije kojih se ne misle odreći, od besplatnog tramvaja na dalje. A one su upitne pod nekom novom vlašću.

Očito su i HDZ i SDP debelo zakasnili s izborom kandidata za gradonačelnika, i još uvijek u SDP-u nisu načisto tko će to biti, i hoće li ga uopće biti. Dok je HDZ izabrao kandidata koji će vjerojatno završiti iza kako Bandića tako i Švaljek i Mrak-Taritaš. Uostalom, Plenković je taj koji je stao iza Bandića i odlučio da će HDZ podržati Bandićev proračun za 2017.,  a HDZ i Bandić u gradskoj skupštini ionako lijepo surađuju već godinama, najvjerojatnije na obostrano političko zadovoljstvo. Bandić nije opstao na vlasti tako dugo bez razloga: opstao je jer zna kad i koga mora namiriti. I čime. Od birača do kolega političara.

Naravno, Prgomet poručuje kako nije istina da je on samo forme radi kandidat, da se ne kaže da ga HDZ nema. Odnosno, da njegova kandidatura ne znači da je stvarni kandidat HDZ-a zapravo Milan Bandić. No njegovi odgovori na pitanja novinara govore upravo to. On nije tu da bi srušio Bandića: Na pitanje što uopće zna o funkcioniranju Grada Zagreba, kaže da ne postoji škola za gradonačelnika. Ne postoji, no postoji iskustvo u politici, a Prgomet nikad nije vodio ništa. Ni dućan s povrćem. “Posao gradonačelnika je odabrati dobar tim, a on mora biti 100 puta bolji od mene u vođenju grada u pojedinim segmentima. Ne pristajem na način da ‘ako Bandić dela, grad radi’. Grad mora funkcionirati i kad nema gradonačelnika”, kaže Prgomet. Je li to baš ozbiljan kandidat? Ne bi se reklo. Ozbiljnije djeluje i Bruna Esih, iza koje HDZ naravno neće stati. Obrazovana žena, profesorica, odlučna i jasna u stavovima – ali, ona je previše desno da bi u Zagrebu skupila više od dvadesetak posto glasova. Pitanje je bi li imala izgleda i da HDZ stane iza nje. No svakako više nego Prgomet, koji stvarno nema ništa sa Zagrebom. Istina, neki će reći da nema ni Bandić, no on je prije nego je postao gradonačelnik vrlo uspješno vodio lokalnu SDP-ovu podružnicu u vrijeme kad je HDZ bio nedodirljiv.

Dakle, od HDZ-a bi bilo poštenije da kažu kako podržavaju Bandića jer im on više odgovara nego Anka Mrak Taritaš ili Sandra Švaljek, a naročito više nego Bruna Esih u situaciji kad stranačko članstvo vuče na jednu, a vodstvo na drugu stranu. Nije baš da HDZ nema koga kandidirati u Zagrebu – što bi SDP-u trenutno i mogao biti izgovor, ali ne bi bilo zgodno da se taj netko jednog dana, po uzoru na Bandića, otrgne sa stranačkog lanca i postane neovisan, ili ugrozi Plenkovićevu popularnost. Što uz ogromne novce koje kontrolira zagrebački gradonačelnik nije nemoguće.



S druge strane je Anka Mrak-Taritaš, iz stranke koja je poznata uglavnom po tome što se pokušava domoći svake blagajne do koje ikako može doći. Ona je valjda jedina osoba u cijeloj toj stranci od 3% podrške uz koju se ne vezuje krivični progon niti kakva veća afera, no nije da je tu sve čisto. Obnova Gunje je koštala neke čudne novce: tipska kuća (polumontažna) od 55 kvadrata je koštala 887.000 kuna s PDV-om! Ona od 70 kvadrata milijun, a ona od 85 1,2 milijuna kuna. Kako u Hrvatskoj cijena gradnje po sistemu “ključ u ruke” u pravilu ne prelazi 600 eura, skupa s hrastovim parketom, i to u Zagrebu, jasno je da tu nisu čista posla i da su te kuće koštale otprilike dvostruko od onog što je realna cijena gradnje, ako ne i više. Tvrtke koje su ugovarale obnovu s državom su naplaćivale i septičke jame po 64.500 kuna! Anka Mraka Taritaš, tada resorna ministrica, je nekako uspjela medijima prodati priču zašto to toliko košta. No svi u Gunji i okolo znaju da su firme koje su od države dobivale posao obnove samo prebacile posao na podizvođače, uz ogromnu proviziju za sebe.

Ukratko, i HDZ i SDP u Zagrebu pokazuju ne samo potpunu nemoć, nego i to da im zapravo odgovara status quo s Bandićem na čelu. Klasika je inače da obje stranke u Zagrebu protiv Bandića kandidiraju ljude kojih se žele riješiti, koje tako šalju u političku smrt preko gubitka izbora, računajući unaprijed na Bandićevu pobjedu. A Bandić odlično igra s obje strane.

I SDP se očito ne trudi maknuti Bandića, iako podrška kandidaturi Mrak Taritaš ima smisla kao nekom za kog računaju da ima šansi protiv Bandića. No isto tako znači da se SDP spram HNS-a postavlja kao mlađi partner, što im je često praksa i na nacionalnoj razini, iako se podrška birača jednoj i drugoj stranci ne mogu usporediti. I kod njih je kao i kod HDZ-a uvijek važilo pravilo da se one s liste za odstrel šalje Bandiću na megdan. No oni su u još gorem položaju, jer ne treba sumnjati da će HDZ u gradskoj skupštini, pobijedi li Bandić, koalirati s njim. A računati na pobjedu Mrak Taritaš je, unatoč svim Bandićevim aferama, u ovom trenutku prilično teško.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI