Biden čim stupi na dužnost želi poništiti neke ključne Trumpove odluke

wikimedia.org

Pobjednik američkih predsjedničkih izbora, Joe Biden, želi brzo poništiti nekoliko ključnih odluka Donalda Trumpa.

Biden je, podsjetimo, za vikend proglašen pobjednikom američkih predsjedničkih izbora. Iako se glasovi još uvijek broje, u ključnim državama njegova prednost je tolika da ju je Donaldu Trumpu nemoguće dostići. Sam Trump i dalje ne priznaje poraz te najavljuje pravnu borbu zbog, kako tvrdi bez ikakvih dokaza, izborne prevare.

Izabrani američki predsjednik Biden neće službeno postati predsjednik sve do inauguracije, koja bi se trebala održati 20. siječnja sljedeće godine, ali već su poznati njegovi prvi potezi.

U svom pobjedničkom govoru Biden je najavio da će danas imenovati radnu skupinu za borbu protiv epidemije koronavirusa, koja će se sastojati od 12 znanstvenika. Upravo je epidemiju Biden u svom pobjedničkom govoru označio kao ključan problem kojim će se pozabaviti njegova administracija.

No, zanimljivo je da će Biden, čim preuzme Bijelu kuću, izdati više izvršnih uredbi kojima planira brzo poništiti neke od najkontroverznijih odluka Donalda Trumpa.



Svijet su posebno šokirale dvije odluke Donalda Trumpa u protekle četiri godine – ona o povlačenju SAD-a iz Pariškog sporazuma, kojem je cilj smanjiti štetne emisije kako bi se klimatske promjene stavile pod kakvu-takvu kontrolu, te odluka o povlačenju SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije, koju je donio usred pandemije koronavirusa.

BBC piše da će Biden, čim preuzme vlast, izvršnim uredbama poništiti obje te odluke. Zanimljivo je da je još uvijek aktualni američki potpredsjednik Mike Pence najavio sastanak Trumpove radne skupine za borbu protiv koronavirusa. Ta se radna skupina nije susrela tjednima zbog predizborne kampanje, piše BBC. Sastanak će biti održan danas, na isti dan kad će Biden imenovati svoju radnu skupinu od 12 znanstvenika za borbu protiv koronavirusa.

Podsjetimo, u SAD-u je od koronavirusa preminulo 237 tisuća ljudi, a posljednjih nekoliko dana ta zemlja bilježi rekordne dnevne brojke novih slučajeva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI