BIDEN I PUTIN SAMO SU POSLALI ZAJEDNIČKU IZJAVU: ‘U nuklearnom ratu ne može se pobijediti i on se nikada ne smije voditi’

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu su potvrdili predanost kontroli nuklearnog naoružanja i smanjenja prijetnje u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Ženevi.

“Nedavno produljenje ugovora Novi START pokazuje našu predanost kontroli nuklearnog oružja. Danas, ponovno potvrđujemo načelo da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi.

Sjedinjene Države i Rusija počet će cjelovit Dijalog o strateškog stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće kontrole naoružanja i mjere za smanjenje prijetnje”, navodi se u izjavi.
Biden i Putin “pokazali su da čak i u razdobljima napetostima mogu napredovati prema zajedničkom cilju osiguranja predvidljivosti u strateškoj sferi, smanjiti opasnost od oružanih sukoba i smanjiti prijetnju nuklearnog rata”, stoji u izjavi prihvaćenoj na njihovom prvom sastanku otkako je Biden postao predsjednik.

Samit u Ženevi trajao je manje od četiri sata, znatno manje nego što su to Bidenovi savjetnici očekivali.

Odluka o dvije odvojene konferencije za novinare značila je da ništa nije ostalo od srdačnosti koja je pratila susret Putina i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018. Čak nije bilo ni zajedničkog ručka.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI