Biden u čestitci potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić rekao ‘Hvala, ali na to ne pristajemo’

screenshot

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je izjavio da Sjedinjene Američke Države potiču Srbiju na priznavanje Kosova kao jedan od koraka na putu prema Europskoj uniji, no predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se radi o ‘novoj američkoj politici na koju Beograd ne pristaje’.

Neovisnost bivše srbijanske pokrajine do sada je priznalo više od sto država, no Srbija ju i dalje smatra svojim teritorijem.

Biden je Vučiću čestitao srbijanski Dan državnosti, a u čestitci koju je objavio Vučićev ured navodi da i dalje ostaju nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu europskih integracija te da pružaju poticaj da i dalje poduzimaju teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje.

Vučić se Bidenu zahvalio, no rekao da Srbija ne pristaje na priznanje i da je to već rekao “u lice” američkim dužnosnicima u Bijeloj kući.

“Međusobno priznanje ne stoji niti u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, EU-a, niti u jednoj rezoluciji i mi razumijemo da je to nova američka politika”, izjavio je Vučić novinarima.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI