BiH BI SE MOGLA RASPASTI: Visoki predstavnik poziva međunarodnu zajednicu da zaustavi srpske separatiste

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je da je mirovni sporazum kojim je završen rat 90-ih ugrožen ako međunarodna zajednica ne poduzme mjere kako bi zaustavila srpske separatiste.

Podsjeća na poteze vodstva bosanskih Srba koji potkopavaju ključne institucije države, uključujući zajedničke oružane snage i pravosudna tijela.

Smatra kako bi “Srbiji trebalo biti u interesu da BiH ostane na okupu”, dodavši da bi nestabilnost u BiH mogla utjecati na nastojanja Srbije za članstvom u EU.


Na pitanje postoji li realna mogućnost da se ta zemlja raspadne, Schmidt odgovora da nema neminovne opasnosti, ali ističe da “ako se degradacija Daytonskog sporazuma nastavi, postoji rizik da se zemlja raspadne”.

Nada se da će međunarodni pritisak usmjeriti razvoj događaja u “razumnom smjeru”, a ono preko čega se ne bi smjelo prijeći je povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranje zasebne vojske unutar BiH.“Ako se to dogodi…tada ćemo mi, međunarodna zajednica, morati vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti kako dalje”, upozorava Schmidt.

Kazao je da bi korištenje njegovih velikih ovlasti, poput smjenjivanja dužnosnika ili nametanja zakona, bila krajnja mjera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI