BiH OPET POTEGNULA PITANJE TUŽBE ZA GENOCID! ‘Sve ovisi o presudi Mladiću!’

screenshot

Prije 12 godina Međunarodni sud pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije odlučio je da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije spriječila genocid i kaznila optužene osobe.

Izetbegović priznao da je dijelom kriv

Nezadovoljna presudom, BiH je tražila reviziju presude, međutim, haški sud je prije dvije godine odbacio taj zahtjev, a lider SDA Bakir Izetbegović danas priznaje kako je to dijelom bila njegova greška.

“U vijećnici na skupu trebao sam predstaviti i druge bošnjačke lidere poput Fahrudina Radončića (SBB) i Nermina Nikšića (DF). Nisam to učinio i to je bila jedna od tih grešaka”, priznao je predsjednik SDA.

Prilika za novu tužbuDa na ovaj slučaj ipak nije stavljena točka, Izetbegović je otkrio u “Pressingu” na N1, najavljujući mogućnost nove revizije presude protiv Srbije za genocid.

“Ovisi od presude Mladiću… Ako se proširi na još šest općina, Prijedor, Vlasenica i ostale, tada ćemo tražiti reviziju. U suprotnom, politika će to zaustaviti kao što je zaustavila i ovu. Ako se politika ne bi upetljala, a Mladiću se presudi za još ove općine, to je novi element da se traži nova revizija.”

Izetbegović je istakao kako ne zna precizno detalje Mehanizma, ali smatra da je u pitanju novi moment koji bi mogli iskoristiti.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI