BiH TRAŽI 14 HRVATSKIH ZAPOVJEDNIKA ZBOG RATNOG ZLOČINA: Među njima su i Miljavac, Lošo, ali i Petar Stipetić!?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ono o čemu je predsjednik Zoran Milanović govorio na obljetnici Oluje dobilo je i svoju službenu potvrdu.

Iz Bosne i Hercegovine su u Zagreb stigle “međunarodne zamolnice tužiteljstva Bosne i Hercegovine” koje se odnose na postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika.

Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Josip Salapić za Dnevnik Nove TV potvrdio je primitak dokumenata, da bi potom isti izvor objavio da je riječ o zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak te da ih se tereti za kaznena djela ratnog zločina.

Salapić je dodao da će ministarstvo predmete ovih dana proslijediti Državnom odvjetništvu, koje će odlučiti što će s tim predmetima.

Prema neslužbenim izvorima, Dnevnik Nove TV je objavio kako su na popisu 14 časnika, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko, zatim Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić i Zapovjednik topništva Gašljević.



Na popisu su, dodaju, i preminuli Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Podsjetimo, Milanović je u Kninu poručio da je riječ o “nedokazanim djelima”.

“26 godina je od rata, iza nas je teška serija odnosa s Haagom, za neke stvari smo bili odgovorni, ali i optuživani za stvari koje veze s mozgom nemaju. U susjednim državama, pa čak i BiH za koju vjerujem da je prijateljska, zasipaju Hrvatsku optužnicama protiv zapovjednika za neka nedokazana djela od prije 26 godina. To nije dobro za međusobne odnose, hrvatska država treba reći ‘taj film ne bute gledali, mi ćemo ih zaštititi pod svaku cijenu’. To su naši ratni zapovjednici, mi tuđe ne tražimo”, rekao je predsjednik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI