BILJEŽIT ĆE SVE REAKCIJE VOZAČA: Od iduće godine automobili dobivaju crnu kutiju

ilustracija

Iako je posljednjih godina zabilježen trend smanjenja broja prometnih nesreća i smrtno stradalih u prometu, u posljednje vrijeme podaci su sve zabrinjavajući.

Samo u prvih pet mjeseci ove godine na hrvatskim je cestama poginula 91 osoba.

Od iduće se godine na razine čitave EU uvode promjene koje će uveliko utjecati na automobilsku industriju i sve sudionike u prometu.

Od 2022. godine u svim novim automobilima u EU bit će obvezna crna kutija, a od 2024. imat će je i sva vozila koja se prvi put registriraju. Crna kutija je uređaj koji bi trebao otkriti sve što se događalo u sekundama prije prometne nesreće. Baš poput crne kutije u zrakoplovima. Ona bilježi čak 41 podatak koji pomaže u vještačenju.

“Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila 5 sekundi prije sudara, o načinu ponašanja vozača, je li kočio, je li imao manipulacije kolom upravljača i u kojem postotku, koliki je bio broj okretaja vozila itd”, objasnio je za HRT Željko Šarić, voditelj Laboratorija za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti.



Iako to mnogi ne znaju, crna kutija u autoindustriji nije novost. Naime, neka nova vozila već je imaju. Nalazi se najčešće između vozačevog i suvozačevog sjedala u modulu zračnog jastuka.

Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti, ističe da treba pronaći modele za sprječavanje prometnih nesreća, a istražiteljima pomoći da utvrde točan uzrok ili djelomično točniji uzrok nastanka prometne nesreće u odnosu na današnje metode.

“Prije toga, potrebno je urediti zakonodavni okvir. Iskustvo SAD-a kaže da korištenje uređaja pozitivno utječe na sigurnost u prometu, jer su vozači puno discipliniraniji”, kaže Šarić.

“Stradavanje u prometu je nepotrebno stradavanje, međutim svaki pojedinac mora razmisliti prije nego što sjedne u vozilo jesu li mu određene rizične situacije u koje se upušta nužne”, upozorava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI