BISKUP KOMARICA TVRDI KAKO HRVATI KAO NAROD PROPADAJU U BIH: ‘Sudbina te zemlje povezana je sa sudbinom i položajem Hrvata’

Banjolučki biskup Franjo Komarica rekao je kako Hrvati u BiH propadaju kao narod, a da sudbina te zemlje ovisi o njima.

“Hrvati su diskriminirani u oba bosanskohercegovačka entiteta. Diskriminacija je u svakom pogledu: političkom, društvenom i ekonomskom”, rekao je banjalučki biskup, prenosi portal Nedjelja Vrhbosanske nadbiskupije.

Bosanskohercegovački Hrvati tu zemlju ne mogu nazvati svojim domom zbog odnosa u dvama entitetima.


“Državu Bosnu i Hercegovinu čine tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Dok Republika Srpska održava čvrste veze s Rusijom, Federacija je pod jakim utjecajem Turske i islamskog svijeta. Treći narod, Hrvati, propada. Jednostavno ne postoji mjesto koje možemo nazvati domom”, istaknuo je Komarica.

Dodao je kako je sudbina BiH povezana sa sudbinom i položajem Hrvata.“Hrvati katolici djeluju kao neka vrsta ‘ljepila’ za Srbe i Bošnjake. Ako ovo ljepilo nestane, tada će se ova dva svijeta – islamski i pravoslavni – sve više udaljavati. To će izazvati još veće nemire”, istaknuo je.

Komarica smatra kako odgovornost za trenutačno stanje u zemlji snose lokalni političari, ali i međunarodna zajednica.

“Zemljom de facto upravlja međunarodni predstavnik koji nosi titulu visokog predstavnika. Iako je osmi dužnosnik od 1995. preuzeo dužnost, prisutnost predstavnika nije učinila zemlju ustavnom državom”, rekao je banjolučki biskup.

Prema njegovim riječima, međunarodni dužnosnici nisu poduprli povratak Hrvata u sredine iz kojih su prognani za vrijeme rata.

“Sporazumom je također bilo predviđeno da Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica pruže političku, pravnu i materijalnu podršku onima koji su se vratili. To se u slučaju Hrvata nije dogodilo”, naglasio je.

Inače, s područja današnje Republike Srpske prognano je oko 220 tisuće Hrvata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI