BIVŠA MINISTRICA PRAVOSUĐA O SUKOBU MILANOVIĆA I BANOŽIĆA: ‘Ovo su verbalne egzibicije u koje je ministar nespretno uletio i dobio opekotine od kojih ne znam hoće li se oporaviti’

screenshot

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za N1 je komentirala sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost te odnos između predsjednika Vlade i predsjednika Republike pri čemu je naglasila kako tema sukoba između ministra Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića nije tema za Vijeće za nacionalnu sigurnost.

“Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost je ozbiljna s predsjednikom države, predsjednikom Vlade, četiri ministra, zna biti i Glavni državni odvjetnik te šefovi sigurnosnih službi. Te sjednice se pripremaju i svi su ozbiljni, očekivala bih da bude po točkom Razno iako je dominantna u javnosti, ali u suštini nema ozbiljnost, važnost za nacionalnu sigurnost”, rekla je.

Dodala je kako su ovo “verbalne eskapade i jednog i drugog predsjednika”.


“Nije bilo dosad ovakvih snažnih izjava, bit će još novih situacija jer su njih dvojica u bitnim stvarima sinhronizirani kad je u pitanju vanjska i unutarnja politika. Ovo su verbalne egzibicije u koje je ministar Banožić nespretno uletio i dobio opekotine od kojih ne znam hoće li se oporaviti. Dirati u predsjednikovo dvorište kad je riječ o protokolarnoj funkciji, a to je šef te počasne bojne, bilo je nepromišljeno. Kad sam bila ministar, nisam se slagala sa svime što je predsjednik Mesić odlučio, no on je izravno izabran od naroda, ja nisam bila. Rekla bih da je stav Ministarstva drugačiji, ali nisam išla podmetati. To u ovo slučaju nije bilo i to je nekorektno, nepristojno i nije uobičajeno”, naglasila je Vesna Škare Ožbolt.

Osvrnula se na sastanak premijera s vojnim zapovjednicima.“Ovo sad ima okus i miris latinoameričke priče gdje treba posebno razgovarati s vojskom. Što je to? Ne razumijem. Pripremne sjednice koje se najavljuju, takvih je bilo milijun, nisu se nikad objavljivale. Kakve su to poruke? Da vojska nije pod kontrolom? Da netko manipulira vojskom? Naš Ustav i zakoni su posloženi da vojska nije neko treće tijelo, a ovako se stvara”, rekla je bivša ministrica pravosuđa.

Govorila je i o stanju u vojsci te istaknula kako “predsjednik inače otvara teme na specifičan način, drugačije ne može”.

“On kandidira teme na specifičan način koji ima odjeka i morat će se poraditi na tome. Materijalno i financijsko stanje u Oružanim snagama je tema Vijeća za nacionalnu sigurnost. Poslao je lošu poruku kad je za časnika, koji nema čin potreban za novog kandidata za počasnu bojnu, zatražio izvanredno promaknuće”, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI