Bivša novinarka EPH bijesna na Stiera i Ilčića: Pokrenula peticiju protiv njih, a Plenkovićev stav nazvala bezobraznim i uličarskim!

Goran Stanzl/PIXSELL

Škaričić je ministra Stiera prozvala i na svojem Facebook profilu i u tekstu peticije

Bivša istraživačka novinarka Nataša Škaričić pokrenula je peticiju kojoj je cilj da Vlada i službeno reagira na izjave Ministarstva vanjskih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava. Peticiju je opisala kao javni zahtjev Vladi RH za očitovanjem o izjavama Ministarstva vanjskih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava.

“Javni zahtjev Vladi RH za očitovanje na izjave Ministarstva vanjskih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava

Izjava Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska pojam ‘seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava’ tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj, prva je takva izjava bilo kojeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka.

Nijedna Vlada u povijesti Hrvatske i nijedan ministar, uključivši ministre zdravstva, nisu osporavali pravo na pobačaj zajamčeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Prema tome, tvrdnja koja se može interpretirati na način da Hrvatska – ne ministar Davor Stier osobno, kao odgovorna osoba za stajališta MVP-a – ne priznaje pravo na pobačaj, trenutno može biti samo opasna sramota za ovu državu. Sramotna je u smislu da je činjenično netočna i da MVP i ministar svjesno dovode u zabludu europarlamentarke i europarlamentarce kojima su je uputili, a opasna u barem dva smisla. Prvo, kao činjenica da jedan ministar u službenoj korespondenciji neometano revidira važeći normativni okvir i identificira osobne, od prije poznate svjetonazorske stavove, sa stavovima vlasti. Takvo je ponašanje samo po sebi zastrašujuće, jer se u osnovi radi o privatizaciji institucija vlasti. Drugo, nesporno je da ministar ovime izravno širi neizvjesnost hoće li Hrvatska suspendirati pravo na pobačaj.

Mi, potpisnice i potpisnici ovog zahtjeva, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se odmah službeno očituje o izjavi MVP-a i postupku ministra Stiera. Zahtijevamo da se o navedenom posebno očituje ministar zdravstva.



Izjava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da u ovome ne vidi nikakvu dramu, ne samo da nije dovoljna, nego stimulira privatnu svjetonazorsku uzurpaciju vlasti.
Ukoliko odmah ne demantirate da privatni stav ministra Stiera inkorporiran u službenu izjavu MVP-a ima veze sa službenim stavom Vlade RH, a ujedno i sam sadržaj izjave, uvjereni smo da biste se mogli suočiti s veoma snažnom reakcijom javnosti.
Apeliramo da ne dopustite da eskalira kaos i antagonizmi koje svakodnevno inducirate”, stoji u opisu peticije.

Škaričić je ministra Stiera prozvala i na svojem Facebook profilu:

“Izjava ministra vanjskih poslova Davora Stiera da Hrvatska pojam ‘seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava’ tumači tako da ono ne uključuje pobačaj, prva je takva izjava jednog predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka. Nikad u povijesti Hrvatske nijedna Vlada i nijedan ministar u Vladi, uključivši ministre zdravstva, nisu osporavali pravo na pobačaj zajamčeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Prema tome, Stierova tvrdnja koja se može interpretirati na način da Hrvatska – ne on osobno i nekoliko njegovih katolibana – ne priznaje pravo na pobačaj, trenutno može biti samo opasno sranje. Sranje u smislu da je činjenično netočna i dovodi u zabludu europarlamentarke i europarlamentarce kojima je upućena, a opasna u dva smisla. Prvo, kao činjenica da jedan ministar u službenoj korespodenciji neometano laže i identificira privatne stavove sa stavovima vlasti. Takvo ponašanje je zastrašujuće po sebi, radi se o privatizaciji institucija vlasti. Drugo, činjenica je da ministar ovime izravno širi neizvjesnost hoće li Hrvatska suspendirati pravo na pobačaj.
Izvolite se odmah službeno očitovati o izjavi i postupku ministra Stiera. Neka se posebno očituje ministar zdravstva.

Izjava premijera Plenkovića da u ovome ne vidi nikakvu dramu, ne samo da nije dovoljna, nego je bezobrazna i uličarska.

Ako odmah ne demantirate da privatni stav ministra Stiera ima veze sa službenim stavom Vlade RH, uvjerena sam da ćete dobiti reakciju s kakvom se do sada niste sreli.
Preporučam da ne dopustite da ludilo koje svakodnevno inducirate pređe svaku mjeru”, poručila je Škaričić koja je izišla iz novinarstva nakon gotovo dvadeset godina rada u “Slobodnoj Dalmaciji”, odnosno EPH.

“Srednjestrujaški izdavači me ne žele, novinski mediji na takozvanoj margini su siromašni, umorna sam, teško podnosim besmislenost novinarskog angažmana i sve se češće osjećam kao klaun…”, poručila je Škaričić 2014. godine. Ipak, mržnja prema HDZ-u i njihovu, kako je navela, “jednoumlju” i njihovi stavovi koji se bore za život nagnali su je očito da se ponovno baci na pisanje – pisanje teksta peticije, Facebook statusa i sličnog.

Na njezinu Facebook profilu stoji da je rođena u Ljubljani, studirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a živi u San Franciscu. Ipak, neke stvari u Hrvatskoj je očito “nadahnjuju”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI