BIVŠA PREMIJERKA O VELIKOJ OBLJETNICI: ‘To su bila sjajna i dramatična vremena’

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Bivša premijerka Jadranka Kosor za N1 je govorila o 30. obljetnici međunarodnog priznanja Hrvatske.

“To su bila sjajna i dramatična vremena”, rekla je na početku.

“Nemojmo zaboraviti to je uslijedilo nakon onih strašnih dana vukovarske tragedije. U ovih 30 godina smo ostvarili velike ciljeve. Kao mala nacija smo ostvarili fantastične uspjehe”, rekla je Jadranka Kosor.

Dodala je i kako smo u tih 30 godina “nekako skratili povijest”.

“Mi smo učinili puno i onda kao da smo zastali. Kao da smo posustali nakon ulaska u EU. Ovu 30. obljetnicu dočekujemo s činjenicama koje nisu za slavlje”, istaknula je.



Napomenula je kako su gubitak od gotovo 400 tisuća stanovnika i potpuni krah obnove među tim stvarima.

Osvrnula se na porazne rezultate popisa stanovništva.

Naglasila je kako treba biti iskren i priznati da je ulazak u EU omogućio da mladi, obrazovani ljudi potraže posao i u drugim zemljama.

“Nitko nije očekivao da će ljudi, i to ne mali broj ljudi, odlaziti razočarani klimom u Hrvatskoj”, istaknule je Jadranka Kosor.

“Nešto se dogodilo u društvu što zahtijeva ozbiljne rasprave”, napomenula je bivša predsjednica Vlade.

Prisjetila se i da se intenzivno bavila demografskim pitanjem u svojem mandatu te da su demografi već tada upozoravali da će Hrvatska u narednih 30 do 50 godina izgubiti milijun stanovnika.

“Tada smo počeli poduzimati neke mjere, delimitirali smo porodiljne naknade za prvih šest mjeseci. Sad je pitanje kako se otada do danas nije dogodilo da se npr. delimitira potpuno porodiljne naknade. Prošle su vlade i vlade i nije se imalo snage za taj korak”, zaključila je Jadranka Kosor.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI