BIVŠI DRŽAVNI ODVJETNIK OPLEO PO PLENKOVIĆU: ‘Nedopustivo je da to radi, dopušta si pristup država, to sam ja’

Screenshot N1

O utjecaju na Državno odvjetništvo RH govorio je Krunislav Olujić, bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda. Izrazito ga brine to što se premijer Andrej Plenković miješa u rad DORH-a.

Koliko je zapravo prihvatljivo da premijer zove glavnu državnu odvjetnicu i poručuje kako je nedopustivo da netko drugi od dužnosnika javno govori kako smatra da treba uhititi nekog njegovog suradnika, a potom putem medija to prepričava:

“Treba razlikovati dvije stvari – upozoriti na Ustavom utvrđenu poziciju državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, a s druge strane upozoriti na postupanje predsjednika Milanovića koji je uputio javni poziv i javno se obratio DORH-u, pozvao ga na ostvarivanje svoje Ustavom utvrđene zadaće, među inim i ostvarivanje funkcije kaznenog progona i pri tome javno izrazio svoje čuđenje zbog čega netko, pa makar i ministar još obavlja dužnost i zašto DORH nije pokrenuo postupak. Više zabrinjava činjenica da se aktualni premijer doista miješa u posao DORH-a, rukovodeći se činjenicom da Vlada predlaže glavnog državnog odvjetnika”, kazao je za N1.

Kaže da bi se komunicirati trebalo putem godišnjih izvješća, a premijer se Zlati Hrvoj Šipek obratio na pravno nedopustiv način. “Javnost to doživljava kao pritisak na glavnu državnu odvjetnicu”, dodao je pa nastavio:

Andrej Pleković ogriješio se u ustavom utvrđenu poziciju DORH-a, vladavinu prava, diobu vlasti i vrši nedopušteni i neprimjereni pristup na rad DORH-a.”



“Plenković si u stilu Luja XIV. dopušta pristup – država, to sam ja”, dodao je Krunislav Olujić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI