BIVŠI MINISTRI IMAJU PORUKU ZA MAĐARSKOG PREMIJERA: ‘Viktore, nemoj to više raditi, smiri se’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i bivši šef diplomacije Miro Kovač za Dnevnik Nove TV komentirali su izjavu mađarskog predsjednika Viktora Orbana o “otetom moru”.

“Redovna procedura je da treba zvati veleposlanika Mađarske i izvući mu uši“, kazala je Pusić.

“On je očito malo nervozan i pod pritiskom europskih partnera zbog traženog embarga na rusku naftu”, rekao je Kovač te dodao kako je mađarski veleposlanik već pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova. Orbanu je teško prihvatiti da bude ovisan o Hrvatskoj, a naftovod ide preko Hrvatske. No Orban će, istaknuo je Kovač, morati prihvatiti da prima naftu preko Hrvatske.

Vesna Pusić je podsjetila kako je trenutno suspendirano korištenje europskih fondova za Mađarsku.

“Ono što je sasvim očito je, kao što je on sam rekao da u Mađarskoj ne vlada demokracija, odnosno, kao što kaže vlada neliberalna demokracija – to je otprilike kao drveno željezo: kontrola medija od strane vlasti. Čak nisu mogli podnijeti ni srednjeeuropsko sveučilište koje je jedno od najboljih u ovom dijelu Europe, pa su otišli većinom u Beč”, pojasnila je Vesna Pusić te dodala kako se Mađarska danas, pod ovom vlašću, ne bi nikada kvalificirala za ulazak u EU.



“Ja očekujem i od predsjednika Vlade da će mu to reći, ili predsjednik Republike kada ga vide – Viktore, nemoj to više raditi, smiri se. Da mi sada govorimo o nekom Zemunu, bilo bi to smiješno“, naglasio je Kovač.

Na pitanje šteti li predsjednik svojim izjavama, Kovač je rekao da treba sjesti i sve raspraviti.

“Predsjednikove izjave ostavljaju loš dojam, ali nemaju velikog utjecaja da bi se realizirale. On nije nadležan za izborni zakon u BiH i ne donosi odluku o ratifikaciji sporazuma za ulazak u NATO“, rekla je Pusić.

Na pitanje bi li razgovarao s nekim tko ga naziva “Udbašenko”, Kovač je rekao kako premijer i predsjednik zbog građana i zemlje moraju sjesti za stol. Pusić pak smatra da neće sjesti za stol.

“Predsjednik države je praktički zauzeo mjesto opozicije”, zaključila je Pusić, prenosi Dnevnik.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI