BIVŠI PREDSJEDNIK O MILANOVIĆU: ‘Napravio je ozbiljan pomak u desno, vidjet ćemo kako će to honorirati glasači lijevog centra’

twitter

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović za N1 je komentirao referendumsku inicijativu Mosta.

“Uvijek je pitanje dokle treba koristiti referendum i je li on instrument koji se zloupotrijebi na nekoj populističkoj osnovi”, rekao je Josipović.

Dodao je da referendum kod nas nije baš zaživio, ali vidljivo je da ponekad pitanja budu konfliktna.


“Tu je Ustavni sud koji odlučuje je li neko pitanje dozvoljeno ili nije. Kad se neko pitanje proglasi nedozvoljenim, onda nezadovoljna strana uvijek propituje tko je taj koji može reći da narod o nečem ne može odlučiti. Mi kao mlada država još ćemo dugo biti u fazi da brusimo to. Ustavni sud se uvijek vraća na ideju o temeljnim ustavnim osnovama koje se ne bi mogle promijeniti čak ni da ustavotvorac to hoće. Međutim, to je sporno, na kraju će se sve svesti na odluku Ustavnog suda koju će svi morati poštovati”, istaknuo je bivši predsjednik.

Komentirao je odluku Ustavnog suda o covid-potvrdama te naglasio kako očekuje da tu biti još puno rasprava sa žestokim riječima.“Vidimo da je rađena artiljerijska priprema kad je riječ o brojanju glasova. Organizatori su sebi ostavili odstupnicu da kažu: ‘Spriječio nas je Ustavni sud, koji kontrolira znamo već tko’. Ova inicijativa Gordana Jandrokovića je dobra, da se stvori povjerenstvo od strane oporbe u Saboru koje će sudjelovati u brojanju potpisa. I ako ih ima dovoljno, moguće je da se referendum ne održi jer bi Ustavni sud mogao reći da ne može”, rekao je Josipović.

Osvrnuo se na izjavu Mostovog Nine Raspudića o tome da Ustavni sud možda nije ni potreban te istaknuo kako “ima država koje ga nemaju, ali da smatra da je to važna institucija koja je zadnja linija obrane od samovolje izvršne vlasti”.

“Nikako ne bih bio za to da ukinemo Ustavni sud”, rekao je.

Napomenuo je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao “da on može tumačiti Ustav jer ga je on i pisao”.

“Koliko je on pisao Ustav, to on najbolje zna. Koliko je sam pisao, koliko su to kompromisi, to mi je teško reći, ali sigurno je sudjelovao u tome”, istaknuo je Josipović.

No, napomenuo je kako je Milanović “napravio ozbiljan pomak u desno, a hoće li to birači lijevog centra honorirati glasanjem za nekog drugog ili će ostati uz njega, vidjet ćemo”.

Josipović opravdava i to što je Milanović stao na stranu Mosta što se tiče održavanja referenduma.

“Imali smo i sad demonstracije, imat ćemo ih i ubuduće. I pravo na demonstracije je dio demokracije. Ono što je važno je da se skupovi uredno prijavljuju i da nema nasilja”, zaključio je Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI