BIVŠI PREDSJEDNIK O RATU U UKRAJINI: ‘Mislim da će još dosta krvi poteći s obje strane’

screenshot

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović za N1 progovorio je o sastanku skupine G7, ali i o ratu u Ukrajini.

“Karakteristična je jedna rečenica koju smo čuli, kako će NATO podržati Ukrajinu svim sredstvima, ali da će jako paziti kako ne bi ušao u sukob s Rusijom. Takvo je limitiranje je razumljivo jer nitko ne želi treći svjetski rat. Ipak, to može biti i znak da Ukrajina neće uživati bezrezervnu i totalnu podršku zapada”, rekao je Josipović.

Kaže da se na svjetskim kriznim mjestima prognoze nikada nisu ostvarile na onakav način kako je zapad želio.

“Pogledajmo samo što se dogodilo u Siriji, Libiji, Afganistanu i Egiptu. Iz medija teško možemo razumjeti stvarnu sliku jer dobivamo sliku zapadnih analitičara. Bojim se da u nekim elementima te analize imaju status wishful thinking“, kaže Josipović.

Kako navodi, to što je Rusija napravila je neprihvatljivo i nedopustivo, ali svijet ne smije ući u trajnu krizu.“Potrebna je doza realizma da bi ovaj svijet izašao iz krize. Permanentna kriza bi bila nazadovanje civilizacije. Sada su ekonomski i demokratski razvoj ugroženi”, rekao je.

Komentirao je i izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je pozvao svjetske vođe da prestanu isporučivati oružje Ukrajini.

“Pitanje je tko je to spreman učiniti. Puno je faktora koji utječu na opću klimu. Važno je i razumijevanje druge strane. Interesi najvećih sila se ovdje sukobljavaju, ali uvijek se mora voditi računa o ukrajinskom narodu”, rekao je.

Potrebno je, kaže, i da zapad iskreno kaže koliko je spreman podržavati Ukrajinu.

“Teško će se političari odlučiti o Ukrajini, a s druge strane niti Rusiji neće lako odustati od onoga što su projicirali u svojoj javnosti kao pravedan cilj. Mislim da će još dosta krvi poteći s obje strane”, kaže Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI