BIVŠI PUTINOV SAVJETNIK PROGOVORIO O SANKCIJAMA: ‘Istinski embargo zapadnih zemalja na energente iz Rusije mogao bi zaustaviti rat u Ukrajini’

Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/Guliver

Nekadašnji glavni savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za ekonomiju dr. Andrej Ilarionov za BBC je rekao da Rusija “nije ozbiljno shvatila” prijetnje ostalih zemalja da će smanjiti potrošnju energije. Kazao je i kako “istinski embargo” zapadnih zemalja na energente iz Rusije mogao bi zaustaviti rat u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

“To je jedan od vrlo učinkovitih instrumenata koji je još uvijek na raspolaganju zapadnim zemljama”, rekao je Ilarionov.

Ilarionov kaže kako je Putin vjerojatno spreman izdržati udarac na ekonomiju, što samo potvrđuje što su za njega prioriteti.

“Njegove teritorijalne, imperijalističke ambicije važnije su mu od bilo čega drugoga, uključujući standard života stanovništva Rusije i financijsku situaciju u zemlji. Čak i financijsku situaciju njegove vlade”, dodao je.

Prošli tjedan, usred tenzija oko načina na koji će plin biti plaćen, Putin je rekao da “ključni pokazatelji” zdravlja ruske ekonomije uključuju “stvaranje radnih mjesta, smanjenje siromaštva, poboljšanje kvalitete života ljudi i dostupnost roba i usluga”. Svjetska banka procjenjuje da čak 20 milijuna Rusa živi u siromaštvu. Putin je prijašnjih godina obećao prepoloviti taj broj.No, Ilarionov kaže da će se taj broj “sada vjerojatno udvostručiti, ako ne i utrostručiti” kako je ekonomija Rusije zapala u probleme.

Centar za strategijsko istraživanje, think tank sa sjedištem u Moskvi, procjenjuje da bi ove godine moglo biti izgubljeno oko milijun radnih mjesta jer će nezaposlenost snažno rasti. Istu bojazan dijeli i Vladimir Milov, bivši zamjenik ministra energije Rusije, koji je sada član opozicijske Ruske stranke budućnosti Alekseja Navaljnog.

Milov kaže kako će pad standarda života pomoći njegovoj opozicijskoj stranci.

“Čitavo vrijeme pokušavamo objasniti ljudima da će Putinova politika, naposljetku, odvesti zemlju u katastrofu, kompletnu društvenu i ekonomsku katastrofu, što uključuje urušavanje životnog standarda kakvo nismo vidjeli desetljećima”, kaže.

Međutim, Milov, koji je prošle godine emigrirao u Litvu, smatra da će ipak biti potrebno neko vrijeme prije nego se pad životnog standarda pretvori u političku promjenu.

Bivši savjetnik predsjednika Putina Andrej Ilarionov, koji sada živi u SAD-u, kaže kako je “promjena vlasti neizbježna prije ili kasnije” te da je “sa sadašnjim režimom apsolutno nemoguće da Rusija ima pozitivnu budućnost”.

“Dok je Putin na vlasti, nema šanse da Rusija bude opet integrirana u međunarodne odnose i svjetsku ekonomiju”, kaže Ilarionov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI