BIVŠI UKRAJINSKI PREDJEDNIK O RUSKOJ AGRESIJI: ‘Tvrdim da će rat završiti onda kad budemo izbacili zadnjeg ruskog vojnika s područja Ukrajine’

Screenshot/N1

O svojoj borbi za život nakon pokušaja ubojstva, ukrajinskoj borbi protiv ruske invazije i stradanju civila i gradova te odgovoru Zapada na rusku agresiju i prijetnju nuklearnim oružjem u intervjuu za N1 govorio je Viktor Juščenko, bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko. Intervju je dao s tajne lokacije.

Na početku je rekao kako mu je drago da može komunicirati s Hrvatskom.

“Danas vodimo opet rat s našim okrutnim okupatorom, s našim okrutnim susjedom, s Rusijom. Ta Rusija je donijela vojsku i bez puno milosti strijelja. Postavlja se puno pitanja na koji način može završiti ovaj rat. Ja tvrdim da će rat završiti onda kad budemo izbacili zadnjeg ruskog vojnika s područja Ukrajine”, rekao je Juščenko.

Dodao je kako je “čovjek s punom sviješću potkraj veljače malo mogao vjerovati da je Putin toliko neodgovoran i da može napasti liniju od tri tisuće kilometara Ukrajine”.

“Malo sam vidio stručnjaka koji su tvrdili da su tako mislili i zato je za nas bilo očigledno da Putin mora otvoriti rat u privremeno okupiranim teritorijima. Putin može u drugoj fazi voditi u administrativnim područjima tih pokrajina, ali malo tko sa zdravim razumom je mogao pomisliti da će on s bjeloruske fronte otvoriti rat, blokirati Crno more i da će žrtve agresije postati Odesa, Herson, Mikolajiv. Zdravi razum to nije mogao pojmiti”, naglasio je bivši ukrajinski predsjednik.Na pitanje koliko dugo Ukrajina može izdržati rusku agresiju, odgovorio je protupitanjem – koliko to Europa može izdržati?

“To je ispit za bilo koju naciju, ali Ukrajina je danas jedinstvena, i u tom svom jedinstvu se bori s neprijateljem, to je ono što najviše zaustavlja. Očigledno danas imamo takvu međunarodnu solidarnost, koja nije postojala ni prije 10 ni prije 20 godina. Ispravno bi bilo tumačiti da danas protiv Rusije radi cijeli svijet, jer je to ideal fašizma koji se pojavio u 21. stoljeću”, istaknuo je Juščenko.

Osvrnuo se na podršku ostalih država te naglasio kako je “bitno da danas jedni druge razumijemo i podržavamo i imamo solidarnost u raznim područjima”.

“Ukrajinu je napustilo skoro četiri milijuna izbjeglica i sve te ljude otvorenog srca, tako humano dočekuje cijela Europa i cijeli svijet. To je jedna jako dobra pouka za sve nas”, rekao je Juščenko.

Za vrijeme svog mandata više se puta sastajao s Putinom. Komentirao je navode o “demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine”.

“Mi danas vodimo 25. rat s Rusijom. Samo u prošlom stoljeću smo šest puta proglašavali neovisnost. Pet puta smo gubili, a imali smo jedan jedini razlog, ruska okupacija. To je kao da se predajemo na milost bezumnog Putina. Očito je da to neće prihvatiti nitko. Kad govorimo o denacifikaciji, očito je da je Putin problem za cijeli svijet. I ruski narod je jednako bolestan kao i Putin, jer ako veliki broj Rusa glasa za to da se može ratovati protiv Europe, to je veliki problem. Ja razumijem da postoji šačica odanih, razumnih ljudi, ali moramo govoriti da je život u 21. stoljeću pokraj takvih ljudi jedan je ispit za sve nas”, zaključio je Juščenko.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI