BIVŠI VELEPOSLANIK U MOSKVI KOMENTIRAO DOLAZAK FINSKE PREMIJERKE: ‘Jedan od razloga njezina dolaska je podrška Hrvatske pri ulasku Finske u NATO’

screenshot

Dolazak finske premijerke Sanne Marin u Hrvatsku te najnovije događaje vezane uz integraciju Ukrajine u Europsku uniju za N1 je komentirao bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević.  

“Jedan od razloga njezina dolaska je podrška Hrvatske pri ulasku Finske u NATO. Jasno je da prepreke nisu tu. Što se Hrvatske tiče, jasno je da Vlada i parlamentarna većina podržavaju ulazak Finske u NATO”, rekao je.

Dodao je kako svaka država nastoji ostvariti svoje interese.

Komentirao je i situaciju u BiH.

“Istina je da Europska unija nije pokazala sposobnost ili volju da riješi bilo koji problem u regiji zapadnog Balkana, pa tako niti problem Bosne i Hercegovine. Od 1999. godine, kada je američka vojska zaposjela prištinski aerodrom i nakon bombardiranja Srbije, ruska politika na Balkanu svodi se na ometanje Euro-atlantskih integracija tih teritorija”, istaknuo je Kovačević.



Naglasio je da je Milorad Dodik podržao ideju europske integracije BiH zbog separatističkih namjera.

“Ako se Ukrajini se jamči status, a Gruziji i Moldaviji Europska perspektiva, zašto se to onda ne bi moglo ponuditi Makedoniji i Albaniji? Pitanje je potpuno opravdano. Stvar je u tome da je BiH međunarodni protektorat. Da bi mogla postati kandidatkinja za članstvo u EU, mora prestati biti protektorat. Zato se Dodik i zauzeo za kandidatski status, jer je znao da to znači ukidanje visokog predstavnika. Onda bi se lakše ostvarile separatističke ambicije Republike Srpske”, rekao je Kovačević.

Osvrnuo se na prijedlog Europske komisije da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Kriza u Ukrajini je započela zbog odustajanja tadašnjeg ukrajinskog predsjednika od pregovora s Europskom unijom. Za razvoj zbivanja u Ukrajini odgovornost snosi i EU. Sjetimo se da je Rusija upozoravala Europsku uniju da ima sporazum o carinskoj uniji s Ukrajinom”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI