Bizarno: Ilegalno ubijene ptice iz BiH skupo se prodaju na jelovnicima u Italiji!

Maja Santosi/24sata/Pixsell

Broj prepelica u Europi u protekla tri desteljeća smanjen je za čak 70 posto

Bosna i Hercegovina nalazi se među zemljama s najvišom stopom ilegalnog lova, odnosno krivolova u Europi. Ilegalnom ubijanju izložene su sve vrste ptica tijekom cijele godine, bez obzira na lovnu sezonu, upozio je Dražen Kotrošan, predsjednik Društva za zaštitu ptica „Naše ptice“.

“Ptice ubijaju iz različitih razloga. Na primjer, kormorani su redovno na meti ribolovaca na svim rijekama i ribnjacima u BiH. Posljednji primjer ubijanja kormorana bio je prije dvadesetak dana na Savi i Neretvi. Ubijaju ih samo zato što su ih ribari proglasili prijetnjom za ribe”, rekao je Kotrošan, piše Dnevni avaz.

Na nišanu krivolovaca, ali i švercera, nalaze se prepelice, razne vrste sitnih pjevica i pojedine vrste pataka koje jako dobro plaćaju vlasnici restorana. Tu tezu potvrđuje i granična policija koja je proteklih godina zabilježila slučajeve krijumčarenja brojnih zamrznutih ptica svih vrsta.

Pronađene su u automobilima mahom italijanskih registarskih oznaka. Godine 2015. uhićen je državljanin Italije koji je priznao da je ptice ulovio u BiH i imao ih je namjeru prenijeti u Italiju.

Upravo je Italija najčešće krajnje odredište krijumčarenih zaštićenih ptica. U tamošnjim restoranima ove ptice imaju visoku vrijednost.



Ilegalno ulovljene prepelice završavaju na trpezama europskih restorana gdje jedna porcija stoji između 50 i 60 eura, a zaleđeno meso tamo stiže švercerskim kanalima. Broj prepelica u Europi u protekla tri desteljeća smanjen je za čak 70 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI