BIZARNOST NA VRHUNCU! Sud u Gračacu osudio prosjaka i natjerao ga da vrati 60 kuna ljudima koji su mu dali za hranu

Foto: Ilustracija

Da život zaista piše različite priče svjedoči nevjerojatan događaj iz Gračaca. Stalna služba gospićkog Općinskog suda u Gračacu osudila je zbog prosjačenja 55-godišnjeg Kninjanina Rajka S. Tamošnja policija podnijela je optužni prijedlog protiv njega smatrajući da je time povrijedio članke iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Sud ga je proglasio krivim u svojem prekršajnom postupku, piše Jutarnji list.

“Kriv je što je dana 11. rujna 2011. godine u 16.30 sati u Gračacu išao od kuće do kuće i tražio novac od građana govoreći da je gladan i da mu novac treba za hranu, te na taj način dobio od Ljubice M. 10 kuna, od Marjana T. 30 kuna i 20 kuna od Pere B., dakle, odao se prosjačenju”, zaključili su na sudu u Gračacu.

Dobio je kaznu zatvora u trajanju od 15 dana. No, to je uvjetna kazna i neće se izvršiti ako okrivljenik u “sljedećih 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od kazne izrečene ovom uvjetnom osudom”.


Tu priči nije kraj, a koliko se ide u bizarnost svjedoči činjenica što mu je Sud oduzeo imovinsku korist koju je ostvario ovim prekršajem i po pravomoćnosti njihova naloga, okrivljenik mora vratiti oštećenima novce. I to Ljubici M. 10 kuna, Marjanu T. 30 kuna i Peri B. 20. kuna.

Sud je uzeo u obzir postojeće okolnosti i težinu prekršaja, radi čega je okrivljeniku za počinjeni prekršaj izrekao kaznu zatvora koju sankciju smatra primjerenom da bi se ostvarila svrha kažnjavanja.Kako su obrazložili na Sudu, od okrivljenika je oduzeta imovinska korist koju je ostvario prekršajem pa je okrivljenoga oslobodio plaćanja troškova postupka jer je lošeg imovnog stanja.

Pravna država je na ovom primjeru pokazala svoju brzinu i djelotvornost, za razliku od mnogih drugih slučajeva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI