BJELORUSKI PREDSJEDNIK TO VIDI DRUGAČIJE: Zapad incident s avionom koristi za hibridni rat protiv njega!

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u srijedu je optužio Zapad da koristi slučaj prizemljenog Ryanairovog zrakoplova kako bi vodio hibridni rat protiv njega lažnim predstavljanjem tog incidenta.

U svojoj prvoj izjavi nakon tog slučaja u nedjelju, koji je dio europskih političara prozvao „državno sponzoriranom otmicom“, Lukašenko je kazao kako je djelovao po zakonu i u skladu sa svim međunarodnim normama, a da oni koji ga kritiziraju to koriste kako bi potkopali njegovu vlast, prenosi agencija Reuters.

„Kao što smo predvidjeli, oni izvan i unutar države koji nam žele zlo promijenili su svoje metode napada na zemlju“, rekao je bjeloruski čelnik parlamentu.

„Oni su prešli mnogo crvenih linija, napustili su zdrav razum i ljudski moral“.

Međunarodne aviokompanije promijenile su smjer svojih letova kako bi izbjegli bjeloruski zračni prostor, a zrakoplovima iz te istočnoeuropske države prijeti zabrana leta u Europi.



Bjeloruska zračna kontrola primorala je Ryanairov let iz Atene u Vilnius da sleti u Minsk lažnom dojavom o bombi kako bi uhitila jednog od putnika, bjeloruskog disidenta. Minsk je na civilni let poslao i borbeni zrakoplov MiG-29.

Odmah nakon slijetanja uhićen je Roman Protaševič, novinar disident koji je putovao sa svojom djevojkom.

Ruska novinska agencija TASS prenosi Lukašenkove riječi o „krvavoj pobuni“ koju je Protaševič planirao u Bjelorusiji.

Bjeloruski čelnik parlamentu je rekao kako je odgovor Zapada na spuštanje zrakoplova dio „hibridnog rata“ protiv njegove zemlje koja će žestoko odgovoriti na bilo kakve sankcije ili provokacije, prenosi tamošnja novinska agencija Belta.

Prošlo ljeto su protiv Lukašenka izbili masovni prosvjedi nakon što je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima za koje njegovi protivnici tvrde da su bili namješteni, no s vremenom su demonstracije izgubile na snazi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI