BLAGDANI IZA REŠETAKA U REMETINCU: Gabrijeli Žalac i suosumnjičenicima još mjesec dana istražnog zatvora

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

Osumnjičenoj četvorki iz ‘afere Softver’ sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu danas je na održanom ročištu produljio istražni zatvor za još mjesec dana. Njih se podsjetimo sumnjiči da su nezakonitostima s novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

Tako će bivša Plenkovićeva ministrica Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te vlasnici IT tvrtki Mladen Šimunac i Marko Jukić u nadolazeću 2022. godinu ući iza rešetaka remetinečkog zatvora.

“Iako smo tražili da im se istražni zatvor produlji za dva mjeseca, sudac istrage smatra da je dovoljno mjesec dana kako bi se ispitalo još 17 do 18 svjedoka”, kazao je Tomislav Kamber iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) prema čijem su nalogu Žalac i njezini suosumnjičenici uhićeni 10. studenog ove godine, a kojima je u petak produljen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) je podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac, Petrica, Šimunca i Jukića zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

Žalac se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petric za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunac za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukić za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica te predsjednica upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

 

Žalac je, prema mišljenju tužiteljstva, kao članica upravnog vijeća SAFU-a zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave financirane iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave softvera koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju a na što je Petric pristao.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver kojeg su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. godine.

Na natječaj su se javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocjenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16,2 milijuna kuna, a koja je i plaćena.

Time je, dodala je policija, sklopljen štetan ugovor kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa EU i RH.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI