BLAGO OPTIMISTIČAN GLAVNI DIREKTOR WHO-a: ‘Još je daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su zapreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni’

Pixabay

Svi se pitaju kada će biti kraj pandemije Covida-19, posebice nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da je “pandemija u SAD-u gotova”. Iako, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra kako se kraj nazire, ipak to još nije tako blizu.

“Dvije i pol godine smo proveli u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela”, rekao je Tedros na konferenciji za medije u New Yorku, gdje sudjeluje na sjednici UN-ove Opće skupštine.

Dodao je kako smo unatoč tome “još daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su zapreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni”.

Time je ublažio svoju izjavu od prošlog tjedna kada je bio optimističniji.

Odgovarajući na pitanje o izjavi američkog predsjednika, Maria Van Kerkhove, stručna voditeljica odjela za upravljanje epidemijom Covida-19 u WHO-u, istaknula je da organizacija želi “svladati krizu posvuda”, priznajući da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.



Tedros je podsjetio da tjedni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek 10 posto od najvećeg broja umrlih u siječnju 2021.

Statistički podatci objavljeni na mrežnoj stranici WHO-a pokazuju da je pandemija Covida-19 pokosila više od 6,5 milijuna ljudi u svijetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI