‘BLAGO’ SE ONIMA KOJI SU NA MINIMALCU: Aladrović je smislio plan kako da ‘crkavica’ naraste

screenshot

Ministar rada Josip Aladrović namjerava izmijeniti zakon o minimalnoj plaći i tako podignuti najmanji iznos koji radnici mjesečno primaju od svojih poslodavaca.

Hrvatski ‘minimalac’ u posljednjih je pet godina narastao nešto više od 36 posto, no tek četiri države u EU – Mađarska, Litva, Rumunjska i Bugarska – imaju manji. To je zapravo i povod da Aladrović korigira iznos, no neće to učiniti tako da poslodavcima propiše veći iznos već se odlučio za zaobilazni put.

Namjera je ta da bi se poslodavcima zabranilo da potpisuju ugovore s radnicima koji im jamče minimalno netu plaću – to je sad iznos od 3400 kuna. Umjesto toga plaća bi se dogovarala u bruto iznosu.

Kvaka je u tome da je Vlada već išla s poreznim rasterećenjima, no olakšice bi završile u džepu poslodavaca. Ubuduće će “potpis” padati na minimalno 4250 kuna bruto pa ako Vlada smanji porez – sve ide radniku.

Ako to netko od poslodavaca ne učini, slijedi kazna od 60 do 100 tisuća kuna. Također, ukinut će se i mogućnost da radnik i poslodavac potpišu ugovor kojim bi se prvi odricao minimalca, svaki takav ugovor proglasit će se ništetnim, a kazna je identična ranije navedenoj.



Usput rečeno, u Hrvatskoj oko 46.000 radnika, odnosno 4,73 posto svih zaposlenih radi za minimalac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI