BLISKI ISTOK NE PRESTAJE GORJETI: Ubijena sedmogodišnja djevojčica! Kreće se u rat velikih razmjera

S Bliskog istoka nažalost i dalje ne stižu dobre vijesti. Sukobi Izraela i Hamasa su u fazi kulminacije. Izraelski premijer rekao je da će intenzivirati napade na Gazu.

Izaslanik UN-a za Bliski istok pozvao je na prekid vatre i upozorio da “troškove rata plaćaju obični ljudi”.

Naime, Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu,a palestinske militantne skupine ispaljivale su rakete na Tel Aviv i Beršebu.


Vijeće sigurnosti UN-a održava izvanredni sastanak
“Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju”, tvitao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland.

Ministarstvo zdravstva u Gazi u utorak je objavilo da je ubijeno 32 Palestinaca, CNN javlja da je broj ubijenih narastao na 35, što je potvrdila informacija jedne radio stanice povezane s Hamasom, koja je objavila da je u izraelskom zračnom napadu na stan iznad jednog restorana poginulo još troje ljudi.U tom napadu poginule su žena i dijete.

Izraelska hitna služba Magen David Adom izvijestila je da je 50-godišnja žena ubijena u raketnom napadu na zgradu u Rišon Lezionu blizu Tel Aviva te da su još dvije žene ubijene u raketiranju Aškelona. U gradu Lodu poginulo je dvoje ljudi nakon što je raketa pogodila vozilo. Izraelski mediji pišu da je među žrtvama sedmogodišnja djevojčica.

Kako bi se suzbili daljnji napadi, Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu će održati izvanredni sastanak. Taj su sastanak inicirali Kina, Tunis, Norveška, Francuska, Estonija, Irska, Sveti Vincent i Grenadini, Niger i Vijetnam.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI