BLIŽI LI SE KRAJ PANDEMIJI? Hrvatska u povratku na ‘staro normalno’

Foto: Cropix

Kada je kucnula ponoć u subotu, u Hrvatskoj su ukinute gotovo sve epidemiološke mjere kao što je i obveza nošenja maski. Nakon više od dvije godine pandemije Covida-19, Hrvatska se, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji vraća u “staro normalno”.

Građani će se ubuduće moći okupljati bez ograničenja do zore, a obavezno nošenje maski i Covid-potvrde ostaje samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi.

Podsjetimo, epidemija je u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. i od tada su građani  živjeli pod raznim epidemiološkim mjerama. To je značilo potpuni lockdown u proljeće 2020., zabrane okupljanja, obaveze nošenja maski pa sve do uvođenja covid potvrda u zdravstvu, socijali, državnim i javnim službama u jesen 2021.

Ulaskom u treću godinu pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio se na značajno relaksiranje zbog poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan.

Uloga Stožera došla je pod znak pitanja, u javnosti su se vodile mnoge rasprave koje su kulminirale prosvjedima prošle jeseni te referendumskom inicijativom za ukidanje covid potvrda i tzv. “stožerokracije”.



Stiglo nam je cjepivo, ali se i virus s vremenom mijenjao. Novi soj omikron je vrlo zarazan, a u siječnju ove godine od njega se zarazilo više od 17 tisuća osoba dnevno. Ipak, pokazalo se i da je koronavirus s mutacijama i oslabio te da omikron varijanta, iako vrlo zarazna, ne izaziva teže kliničke slike i hospitalizacije.

Iako je početna euforija oko dolaska cjepiva s vremenom splasnula, pa se na dnevnoj bazi prvom dozom u zadnje vrijeme cijepi svega stotinjak osoba, do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 70,71 posto odraslog stanovništva. S obzirom na to i da se više od četvrtine ukupnog stanovništva do sada zarazilo, stručnjaci procjenjuju da je stvoren zadovoljavajući kolektivni imunitet.

Prema podacima Nacionalnog stožera CZ od 8. travnja 2022., 15.660 osoba izgubilo je bitku s covidom, a ukupan udio umrlih među zaraženima u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iznosi 1,42 posto.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI