BLIŽI SE ‘DAN D’: Od 1. travnja poskupljuju struja i plin, stručnjaci savjetuju štednju

Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Od 1. travnja poskupljuju struja i plin, a najvećem broju kućanstava računi će porasti za 9,6 posto. No, stvarni trošak ovisit će o tarifnom modelu i količini potrošene struje u višoj i nižoj tarifi. Slijedom toga, cijene tih energenata mogu biti još i veće.

Vlada je paketom mjera ublažila rast cijena energenata, ali unatoč tome, potrošači će prosječno dobiti 30 kuna veće računa. Kako ističu u Vladi bez tih mjera, računi bi bili čak do 20 posto viši.

Stručnjaci upozoravaju da poskupljenjima tu nije kraj i savjetuju štednju.

Pomoćnik direktora HEP Elektre Robert Baričević je u razgovoru za Potrošački kod HRT-a rekao kako prosječna promjena cijene za pojedine kupce iznosi oko 9,6 posto

“Promjena cijene za pojedine kupce može biti nešto viša ili niža od toga ovisno o tome koji kupac ima koji tarifni model, kolika je ukupna godišnja potrošnja i kakav je omjer potrošnje ako kupac ima dvotarifno mjerilo”, rekao je Baričević.



I stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović ističe da će cijena sigurno biti veća jer su vladajući pri izračunu uzeli prosječnog kupca od nešto više od 3000 kWh, koji troši 60 posto danju i 40 posto noću.

“Potrošači koji nemaju toplinsku energiju i prirodni plin – oni troše 500-600 i više kWh mjesečno, njima će računi biti veći 50 do 70 kuna. Znači, taj postotak neće biti 9,6 nego kod dvotarifnih 11 posto, a kod onih na ‘Hepiju’ 14 posto”, rekao je Kurtović.

Upozorio je na to da je Hrvatska u velikim problemima jer naše hidroelektrane nemaju vode zbog suše.

“Struju onda moramo uvoziti po europskim i svjetskim cijenama ili moramo aktivirati termoelektrane na plin koji je sad izuzetno skup. I zbog toga je cijena veća. Sve to ukazuje da će udar na cijene ublažen Vladinim mjerama trajati vrlo kratko”, zaključio je Kurtović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI