BLOKIRAN I KONZUM!

Pixsell

Računi su blokirani zbog PDV-a.

U četvrtak je barem 10 Agrokorovih dobavljača aktiviralo ili planira aktivirati svoje zadužnice prema Agrokor te je sada riječ o puno većim iznosima od onih 12 milijuna kuna koliko je prva tražila tvrtka Orbico.

Tijek događaja:

Prema javno dostupnim podacima iz servisa Financijske agencije FINA InfoBlokade, od nešto prije 13 sati u blokadi su računi Agrokora,Leda, Tiska i PIK Vrbovca. U poslijepdonevnim satima blokiran je i Konzum.

Kako se neslužbeno doznaje, računi su blokirani zbog PDV-a. Ministarstvo financija danas je sjelo na račun Agrokora zbog duga za PDV, doznaje N1.

Osim Ministarstva financija na račun Agrokora sjela je ACI Marina s 300.000 tisuća kuna.  N1 također neslužbeno doznaje da je na račun Agrokora sjeo i HEP.



U međuvremenu se o blokadi oglasilo Belje: “Blokada će se riješiti u najkraćem mogućem roku” napominju i ističu da ispunjenje budućih obveza nije dovedeno u pitanje.


Belje se oglasilo o blokadi: Evo što su poručili


U Erste banci u Zagrebu trenutno se održava sastanak predstavnika banaka koje kreditiraju Agrokor i Agrokorovih dobavljača.

U sjedište Erste banke u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici ušli su predstavnici Atlantic Grupe, Kraša, Vindije i dr.

Sastanak se održava nakon neslužbenih informacija kako je tijekom noći postignut sporazum Agrokora i vodećih kreditora o načinu rješavanja problema u tom koncernu i načinu namire dugova koje Agrokor ima prema dobavljačima, ali i prije sjednice Vlade na kojoj bi, kako je ponovno potvrdio premijer Andrej Plenković, trebao biti usvojen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama.

Prema posljednjim informacijama, ruski kreditori ne žele potpisati standstill dogovor dok se Vlada ne povuče. Sberbank i VTB  ne pristaju na dogovor dok im Vlada ne zagarantira da neće primjenjivati tzv. lex Agrokor čije je donošenje premijer Andrej Plenković najavio za današnju sjednicu Vlade.

Slovenske Finance su objavile da su Konzumu i Belju blokirani računi, međutim iz Fine su za N1 potvrdili da računi nisu blokirani Agrokoru i Konzumu, ali Belju jesu. Tisak, Jamnica, Ledo, Zvijezda također nisu blokirani.

Kako neslužbeno doznaje N1 Agrokor i njegovi vjerovnici postigli su dogovor te bi u ponedjeljak otkaz trebala dobiti cijela uprava Agrokora, a u novoj neće biti nijednog Hrvata.

Prema ‘stand-still ‘sporazumu, zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a sa svježim novcem platile bi se dospjele obveze dobavljača.

U četvrtak je u Banskim dvorima  oko 19 sati započeo sastanak oko detalja prijedloga Zakona o sistemski važnim tvrtkama, kolokvijalno nazvanog Lex Agrokor, a na kojem su prisutni premijer Andrej Plenković, ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, predsjednik Sabora Božo Petrov, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

“Zakon će ići, razgovarali smo o njemu, ključ je zaštita gospodarskog sustava i radnih mjesta”, potvrdio  je Petrov u kratkom obraćanju novinarima

Podsjećamo, dodatnu je  napetost u situaciju oko Agrokora unijela optužba drugog čovjeka ruske banke VTB Jurija Solovjeva, drugog najvećeg vjerovnika Agrokora koji tvrdi da je Todorićeva kompanija falsificirala financijska izvješća. U četvrtak ujutro su iz VTB-a ublažili formulaciju i naveli da se radi o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti u izradi izvještaja.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala financijskih izvješća Agrokora, kazala je da su tijekom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnost koje su iskazale u pojedinačnim izvještajima i su one, tvrde, ispravljene u konsolidacijskih paketima. IZ ove revizorske kuće poručili su da pretpostavljaju kako je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora.

U međuvremenu je vlasnik Orbica Branko Roglić potvrdio da je njegov grupacija od Agrokora pokrenula prisilnu naplatu 12 milijuna kuna potraživanja.

“Moj financijski menadžment bio je na sastanku u Agrokoru. Tražili su da im plate dug, ali im je u jednom trenutku rečeno da oni više ne odlučuju o plaćanju. Kad oni ne odlučuju o plaćanju, mi smo odmah pustili zadužnicu. Robu im ne isporučujemo još prije Božića jer znamo da ne mogu platiti”, bez dlake na jeziku rekao je Roglić

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI