BLOKIRANI I DALJE GRAĐANI ‘DRUGOG REDA’? Porezna ne odustaje od svojih ideja! Ne odustaje od uplate povrata poreza na tekući ili žiro račun

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kako je ministar financija Zdravko Marić, u više puta u svibnju počinje isplata povrata poreza.

Zanimalo nas je što će biti s građanima koji imaju pravo na povrat poreza, ali su ovršeni te imaju otvorene zaštićene račune.

Hoće li im država izaći u susret te na mjesec, dva odblokirati račune kako bi dobili novce od povrata poreza ili im uplatila na neki drugi način kao što je primjerice bilo prije nekoliko godina kada se u takvim slučajevima uplaćivao povrat na opću uplatnicu. Uputili smo dopise u Ministarstvo financija, Poreznu upravu i Finu.

Odgovor smo dobili iz Porezne uprave.  Njihovo očitovanje objavljujemo u cijelosti:

“Prije svega ističe se kako su izuzimanja odnosno ograničenja od ovrhe na novčanim sredstvima propisana odredbama Ovršnog zakona (NN, br. 112/12, 93/14, 73/17, 131/20; Odluka USRH 55/16) za što je nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave.



Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, br. 115/16, 106/18, 121/19, 32/20 i 138/20) privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat (građanima – posebni postupak) moraju se dostaviti najkasnije do 30. lipnja 2021. do kada se moraju izvršiti i povrati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat. Napominje se kako će ove godine dostava rješenja poreznim obveznicima započeti 3. svibnja. Izvršenje povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2020. građanima će započeti 10. svibnja 2021. i obavljat će se svaki dan, redoslijedom kojim su i izdavana rješenja.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza, sukladno članku 92. stavku 4. Pravilnika o porezu na dohodak (NN, br. 10/17, 128/17, 106/18, 1/19, 80/19, 1/20, 74/20, 1/21), Porezna uprava izvršit će negotovinski na tekući ili žiro račun kojega porezni obveznici imaju otvorenog kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

S obzirom da se povrat poreza ne smatra primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu, Porezna uprava nije u mogućnosti povrat poreza isplatiti na poseban ‘zaštićeni’ račun sukladno članku 212. Ovršnog zakona, već se predmetna isplata može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika”.

Prema navedenom, blokirani su, i u uvjetima pandemije Covida-19 i koronakrize “građani drugog reda”. Za ono što su pošteno odradili i preplatili nemaju pravo dobiti povrat. Zaista je čudno kako država pronalazi načine za sve kategorije ljudi koji su im zbog nekog razloga zanimljivi, ali ne i za one od kojih su se neki našli u blokadi i dužničkom ropstvu i ne svojom krivnjom. Neki građani ostali su bez posla i bez plaće i nisu više mogli servisirati svoje tekuće obveze pa su završili u “blokadi”. Za takve ljude, država očito nema razumijevanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI