BOLAN UDARAC BERNARDIĆU S DVIJE STRANE: Bivši kolega ugrožava mu poziciju

Marko Todorov/Cropix

Uspijeli li HDZ u namjeri da raspiše parlamentarne izbore u srpnju, biti će to bolan udarac Davoru Bernardiću i njegovom SDP-u, jer osim što rejting najveće oporbene stranke više nije onako stabilan kao što je bio nakon predsjedničkih izbora, u partijskim redovima za izbore zapravo još nisu spremni, a jedna od stavki koja ih koči jest i formiranje koalicije, za što su pregovori počeli.

No, unatoč tome ne teku glatko pa se stoga predviđa da bi na ljevici mogla nastati ozbiljna gužva. Osim toga, parlamentarni izbori, kada god da se održali mogli bi biti sudbonosni za brojne manje političke opcije, uključujući i one parlamentarne, za dobar dio njih ovaj mandat ujedno je i posljednji.

Što se birača tiče, ankete ukazuju na to da bi se na izborima opetovano priča mogla svesti na HDZ i SDP. U HDZ-ovim redovima može se čuti kako na izbore planiraju samostalno, bez koalicijskih partnera što znači da HNS, ali i Milan Bandić ispadaju iz igre te bi mogli skupo platiti cijenu svoje trgovinske suradnje sa HDZ-om.

U SDP-u su pak svjesni da bi male stranke mogle označiti relativnog pobjednika izbora pa stoga na izbore idu u suradnji sa HSS-om, pregovori s HSU-om još nisu posve definirani, i zapinju na broju ulaznih kandidata na saborskim listama, no u najvećoj oporbenoj stranci drže da je to situacija koju će uskoro sanirati, iako su svjesni da neće imati previše vremena, ako se Plenković doista odvaži za izbore usred ljeta.

Važan saveznik SDP-u biti će i međimurski župan Matija Posavec, no zato će im probleme stvarati njihov bivši kolega Mirando Mrsić koji će vrlo vjerojatno na izbore s Glasom Anke Mrak Taritaš, a moguće i sa neodlučnim IDS-om. Takva koalicija odnijeti će dio glasova SDP-u, a zajednički jezik s bivšim kolegom naprosto ne uspijevaju pronaći.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI