Bolton: ‘Sastanak Kima i Trumpa bio je uspješan’

Summit o sjevernokorejskom nuklearnom programu održan ovog tjedna u Vijetnamu je bio uspješan, iako je ranije završen i nije objavljena zajednička izjava, ocijenio je u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton.

“Ne smatram taj summit neuspješnim”, izjavio je Bolton u emisiji “Face the Nation”, na kanalu CBS. “Mislim da je bio uspješan jer je predsjednik štitio i promicao američke interese”.

Johna Boltona često smatraju pobornikom tvrde linije u pogledu diplomacije.

U ožujku 2018., dok još nije ušao u Trumpovu administraciju, on je ocijenio u članku koji je objavio The Wall Street Journal da je “legitimno” da Sjedinjene Države prve napadnu Sjevernu Koreju kako bi neutralizirale njihov nuklearni arsenal.

“Predsjednik se tijekom summita držao svog koncepta prihvatljivog dogovora i osnažio je svoje odnose s Kim Jong Unom. Osim ako ne mislite da bi loš dogovor bio bolji od nikakvog dogovora. Za mene je to bio uspjeh”, rekao je.

John Bolton je ocijenio sjevernokorejski prijedlog da trajno i potpuno demontiraju nuklearni kompleks Yongbyon “vrlo ograničenim ustupkom”.

Trump je bio spreman pristati na ukidanje gospodarskih sankcija u zamjenu za demontiranje svih sjevernokorejskih nuklearnih pogona.

“Kim Jong Un je na summitu u SIngaputu u lipnju 2018. rekao da ćemo zajedno proći brojne etape prije nego zaključimo sporazum”, podsjetio je savjetnik. “Susret u Hanoiju je bio jedna od tih etapa. Predsjednik je spreman nastaviti razgovore”, zaključio je.

Južna Koreja i Sjedinjene Države potvrdile su kako više neće organizirati velike vojne vježbe koje su često ljutile vlasti u Pyongyangu.

Vrhovni zapovjednici dviju zemalja kažu kako se odlukom podržavaju “diplomatski napori u postizanju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka”.

Bolton je istaknuo da se ne radi novoj odluci i podsjetio je da je predsjednik Trump prošlog ljeta odlučio odustati od tih vježbi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI