BOMBA IZ VLADE! Ministri otkazuju poslušnost! Plenković potpuno gubi kontrolu

Goran Mehkek/Cropix

Vukovarski branitelj Marijan Živković koji je tijekom braniteljskog prosvjeda 2013.godine razbio dvojezičnu ploči na zgradi policije opetovano se našao na sudu. Naime, prvostupanjskom presudom vukovarskog Općinskog suda Živković je oslobođen, ali nakon žalbe Državnog odvjetništva predmet je prebačen na sud u Pulu. Branitelj Živković u svojoj borbi nije osamljen, potporu je dobio od HDZ-ova vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji očigledno intenzivno prkosi rukovodstvu stranke u kojoj i sam sjedi. No, osim Penave, o slučaju Živković oglasio se i ministar obrane Damir Krstičević koji je pozvao institucije da pokažu suosjećanje prema bran itelju koji je u ratu ostao bez dvojice sinova.

“Obitelj Marijana Živkovića u Domovinskom ratu dala je najviše što je mogla za Hrvatsku – svoja dva sina.

Republika Hrvatska treba imati razumijevanja i suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata.

Stariji sin Marko bio je pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca. Prema Marku Živkoviću nazvana je Zrakoplovna baza Pleso.

Mlađi sin, Nikola, ubijen je iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.



Čuvajmo uspomenu na ova dva heroja Domovinskog rata i ostvarimo obećanje da ćemo brinuti i skrbiti o njihovim najbližima”, napisao je Krstičević na Facebooku, prozivajući tako neizravno institucije, ali i opirući se stavovima premijera Andreja Plenkovića koji je u više navrata zagovarao potrebu za poštivanjem zakonskih odredbi. Nije međutim Krstičević jedini ministar koji ne ide niz dlaku šefu Plenkoviću. Prije nekoliko dana braniteljske udruge koje su osudile izjave Milorada Pupovca koji je usporedio Hrvatsku s NHD, podržao je ministar branitelja Tomo Medved.  “Udruge branitelja press-konferencijom odgovorno su nastupile. Vodimo računa da su hrvatski branitelji svaki put kada se u javnom prostoru pojave ovakvi oblici nasrtaja na državnost Republike, državotvorne i domoljubne vrijednosti ti koji s punim pravom prozivaju i ukazuju na neprihvatljiv odnos prema braniteljima i Hrvatskoj”, rekao je Medved koji je Pupovčeve iskaze ocijenio kao neprihvatljive, ali i neopravdane, dok je istodobno Plenković obrušivši se na braniteljske udruge s Pupovcem nastavio suradnju. Tu prepirkama unutar vladajuće stranke nije kraj, štoviše, one se po svemu sudeći intenziviraju pa se stječe dojam da osim ministara, premijeru poslušnost otkazuju i pojedini HDZ-ovci poput primjerice Steve Culeja koji je najavio da će u Vukovaru biti oštrih reakcija zbog onoga što se događa s braniteljima. “Naravno da podržavam Marijana Živkovića, oca dvojice poginulih hrvatskih branitelja. Njega se razvlači po sudovima, a po Vukovaru hodaju oni koji su možda ubili njegove sinove”, kazao je Culej prije nekoliko dana predstavnicima medija dodajući da Penavin potez u kojem ovaj navodi da Hrvatskoj treba nova revolucije i da bi se HDZ-u mogli dogoditi novi crni labudi nije preoštar.

“Zašto bi neki istup bio preoštar ako se govori istina o onome što se događalo u Vukovaru. Što je tu oštro, a što nije? Sve je bijedno i mlako u slučaju Živkovića. Svaka reakcija na to što se radi tom čovjeku je premlaka. Bit će u Vukovaru vjerojatno oštra reakcija na sve ovo što se događa s braniteljima”, poručio je Culej na njegova stajališta nadovezao se i prvi čovjek Hvidre HDZ-ov Josip Đakić. ”Josip Periša je jasno rekao stavove, tražio je od ministra Bošnjakovića i Državnog odvjetništva da objasne zašto se ne primjenjuje 49. članak Kaznenog zakona”, rekao je Đakić podsjećajući da su raskid koalicije sa SDSS_om zahtjevali i ranije. . “Smatram da su sve nacionalne manjine dobrodošle, ali kada pojedinac vrijeđa Hrvatsku, DORH bi trebao prvo zaključiti postoji li kaznena odgovornost”, rekao je Đakić najavljujući između redaka burne dane u vladajućoj stranci, i oko Plenkovića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI