BORRELL PROGOVORIO O EMBARGU: Hoće li doći do dogovora oko novog paketa sankcija Rusiji?

Wikimedia Commons

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je kako bi države članice Europske unije trebale postići sporazum o novim mjerama protiv Rusije. Napomenuo je kako bi nove sankcije podrazumijevale i ograničenje uvoza ruske nafte.

“Trebamo jednoglasno odlučiti. Bilo je teških pregovora jučer poslijepodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo ovog poslijepodneva moći ponuditi sporazum čelnicima država članica”, rekao je.

U nedjelju nije postignut sporazum o embargu na rusku naftu, no Borrell je optimističan. Prijedlog je da se do kraja godine zabrani ruska nafta koja se u Europsku uniju uvozi morem, ali to se ne bi odnosilo na naftu kojom se naftovodom Družba opskrbljuje Mađarsku, Slovačku i Češku.

O zabrani uvoza ruske nafte rekao je kako misli da će na kraju biti sporazuma, unatoč protivljenja Mađarske i drugih istočnoeuropskih zemalja.

“Uzeli smo u obzir pojedine okolnosti svih (članica Unije)”, ističe Borrell, te naglašava kako će rješenje na razini EU-a dati trima zemljama, na koje otpada od sedam do osam posto ruske nafte, “više vremena da se prilagode”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI