Bosanskohercegovački ministar sigurnosti: BiH neće postati parkiralište za migrante

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je u Zagrebu da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje i da će učiniti sve da BiH ne postane parkiralište za migrante.

“Mi smo namjerno izabrali Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njome strateški bitan, jer dijeli nas preko tisuću kilometara duga granica”, rekao je novi bošnjački ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

“Bosni i Hercegovini iznimno je važno da hrvatska granica bude apsolutno neprobojna za ilegalne migrante iz sigurnosnih i svih drugih razloga”, istaknuo je Radončić.

Ukoliko se EU i mi ne dogovorimo, bit ćemo u problemu

“Hrvatska neće time samo ostvarivati svoje ciljeve prema Schengenu, nego ćemo postići pragmatičnu poziciju da ruta preko BiH za sve migrante više ne bude tako atraktivna i da će nas izbjegavati”, objasnio je.



Božinović se složio s time, ali je poručio da “nije u interesu da bude i drugih i trećih ruta”.

“Trebamo se na razini EU-a dogovoriti što je cilj i namjera kada su u pitanju ekonomske migracije”, dodaje Božinović.

“Svi u BiH i regiji će se morati solidarizirati. Ukoliko se EU i mi ne dogovorimo, bit ćemo u problemu. Sve ću učiniti da BiH ne bude parking za migrante”, istaknuo je Radončić i pozvao Bruxelles da migrantsku krizu ne tretira samo kao humanitarnu, već i sigurnosnu.

Dodao je kako 93 posto pomoći zemalja EU-a za BiH odlazi na humanitarna pitanja, a samo sedam posto na sigurnosna.

BiH nedostaje policajaca

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je s bosanskohercegovačkim kolegom dogovorio pojačanu suradnju s njihovom graničnom policijom, a Radončić je upozorio na “alarmantno stanje” u zemlji po tom pitanju.

“Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice. U posljednje tri godine granična policija nije zaposlila niti jednog novog mladog čovjeka”, istaknuo je Radončić.

Kaže da je BiH “hitno” potrebno 400 policajaca, a ukupno 1200.

Suzbijanje krijumčarenja

Božinović je kazao da su danas gotovo svi sigurnosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična suradnja nužnost.

Naglasio da je Hrvatska uhitila tisuću krijumčara prošle godine te dodaje da se radi “o jednom o najbrže rastućih oblika organiziranog kriminala na ovim prostorima”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI